Až tady v Čechách jsem potkal čerta, ty na Slovensku nemáme, říká meteorolog Peter Hruška

25. srpen 2015

Jako meteorolog se Slovák Peter Hruška stará o předpověď počasí na jižní Moravě a na Vysočině. Přiznává, že pokud má hovořit o počasí v Třebíči nebo na Pelhřimovsku, snaží se použít výrazy jako na západě Vysočiny a podobně. „To vaše eř je pro mě opravdu těžké, ale jinak se mi v Čechách líbí,“ usmíval se v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Pochází z malé vesničky nedaleko Bratislavy, klidně o sobě může říci, že je Blavák. „V Brně se mi žije dobře. Úplně na začátku mi trošku připomínalo Bratislavu. Když jsem přijel, tak jsem si řekl: vždyť tady je to podobné, jako v Bratislavě. Postupem času jsem si uvědomil rozdíly. Brno je podle mě o něco krásnější, pokud to mohu říci a doprava je dokonalejší, a celková atmosféra v Brně se mi líbí víc,“ usmívá se mladý slovenský meteorolog Peter Hruška.

Je velmi náročné udržet si čistou slovenštinu

Práci v Českém hydrometeorologickém ústavu v Brně našel ještě před koncem vysokoškolského studia. „Snažím se hovořit slovensky, ale občas přecházím do češtiny, a i když si to vůbec neuvědomuji, nějaké to české slovo padne. Je velmi náročné udržet si čistou slovenštinu. Přestává se mi to dařit. I když moje slovenština nebyla nikdy úplně dokonalá. Já mám takovou tvrdou západoslovenskou, ta správná by měla být měkká, libozvučná, které vznikla ze středoslovenské slovenštiny,“ vysvětluje Peter Hruška.

S mluvenou slovenštinou nemá Peter Hruška problém, předpověď počasí od něj na vlnách Českého rozhlasu Region slýcháme právě v jeho rodném jazyce. „Ale tiskové zprávy a psané předpovědi píši česky. Na začátku jsem měl problémy, hledal jsem na internetu. Vždycky jsem napsal do vyhledavače slovo a hledal správný tvar, jestli vůbec existuje. S delšími články mi pomáhají kolegové,“ přiznává Peter Hruška.

Předpovídat z Bratislavy počasí pro Vysoké Tatry a východní Slovenskou je náročnější

Na Univerzitě Komenského v Bratislavě vystudoval na Fakultě matematiky, fyziky a informatiky obor meteorologie a klimatologie. „Na Slovensku jsem nikdy počasí nepředpovídal, kromě praxe při škole. Začal jsem hned pracovat a předpovídat v Brně. Na Slovensku nejsou regionální pobočky jako tady, takže veškeré počasí se předpovídá z Bratislavy, což je podle mě náročnější. Když pracujete v regionu, už znáte tu lokalitu a místní zvláštnosti. Předpovídat z Bratislavy počasí pro Vysoké Tatry a východní Slovenskou je opravdu těžší,“ uvažuje mladý meteorolog Peter Hruška.

V Brně Peterovi nic nechybí, na začátku to prý byla brynza, ale když objevil malý krámek, kde jí sežene, už toho moc není. „Snad jen v létě štěrková jezera, která v Čechách nenajdeme. V okolí Bratislavy, v Podunajské nížině jich je opravdu hodně. A taky hory mi chybí, ale za nimi jsme museli cestovat i z Bratislavy, takže to zase není tak velký rozdíl.“

A co ho překvapilo první zimu v Čechách? „Že v Česku na Mikuláše chodí čerti, to bylo pro mě velké překvapení. Na Slovensku chodí tajně, nikdo je nevidí a až ráno najdeme nadílku. Takže jsem je poprvé potkal až tady,“ směje se Peter Hruška.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio