Auto s klimatizací

30. červenec 2016
Motorsvět

Auto s klimatizací je dnes obyčejným standardem. Dříve jsme museli za jednotku zajišťující chladnější vzduch tvrdě platit, doba se ale změnila. S tím je ale spojená celá řada rizik, počínaje možností jednoduše nastydnout, když to s tím klimatizováním přeženeme.

Léto bez klimatizace v autě si asi nedovedete představit stejně, jako bez kašle, který mne v tomto období doprovází. Když k tomu ještě přidám fakt, že jsem začala ve svém vozidle cítit velmi typický zápach, bylo mi jasné, že se o slovo hlásí klimatizace a ideální téma do našeho pořadu.

Jaká by tedy měla být teplota v automobilu?

Odborníci uvádějí, že by se neměla lišit od té venkovní o více než 7 stupňů Celsia a skutečně ta optimální je v rozmezí 22 -24 stupňů. Rozhodně není dobré usednout do auta a hned pustit klimatizaci naplno. Ideální je se rozjet a nejprve vozidlo vyvětrat staženými okénky až poté začít klimatizovat. A důvod? Samozřejmě naše zdraví.

Při klimatizovaní nám tuhnout svaly kolem krku a ramen a páteře, což může vést i k zablokování páteře. Naše oblíbené zařízení pracuje na principu nadměrného odpařování par ze vzduchu, může se tedy stát, že při delší jízdě nás začnou pálit oči. Ideální je cestu plánovat a před dojezdem postupně dorovnat teploty, abych přechodový šok z naší pojízdné lednice nebyl takový.

Pokud usednete do automobilu a ucítíte takový zvláštní zápach vlhkosti až zatuchlosti, je to upozornění, že byste měli vaši klimatizaci desinfikovat a naplnit. Tento úkon v servisech stojí kolem pěti set korun.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio