Arytmolog se zabývá poruchami elektriky v srdci, je v podstatě elektrikář srdce

10. duben 2017

Hlavní funkce srdce v těle je přečerpávání krve, průměrně je to pět litrů na minutu, za normálních okolností se srdce pravidelně stahuje šedesátkrát, sedmdesátkrát někdy i osmdesátkrát za minutu. Specializací hosta Dobrého dopoledne lékaře Martina Eisenbergera jsou srdeční arytmie, odchylky od této normy. Díky novému Kardiocentru Vysočina se mohou pacienti s poruchami srdečního rytmu léčit už i v našem kraji. Konkrétně v jihlavské nemocnici.

„Někomu může srdíčko tlouci nepravidelně, to je jedna skupina pacientů, někomu se z ničeho nic může roztlouci hodně rychle, frekvencí dvě stě úderů za minutu, a někomu se může naopak zastavit. Všichni tito pacienti, co mají odchylku od normálního rytmu, patří k nám do Centra léčby poruch srdečního rytmu a jsme schopni se o ně postarat a léčit je,“ vysvětluje Martin Eisenberger.

Arytmii může způsobit nervík, který začne chaoticky vysílat impulsy

V naprosté většině případů tým Martina Eisenbergera zjistí, co je příčinou poruchy srdečního rytmu a pak ji také dokážou odstranit. „U některých pacientů je za ty poruchy zodpovědné místo srdce, takový nervík, který začne chaoticky vysílat impulsy a my jsme schopni ten nervík najít a vypálit podobným způsobem jako se vypalují bradavice. U pacientů, kteří mají srdíčko pomalejší, tak jim zavádíme přístroje, které srdce zrychlují a zlepšují jeho funkci u někoho, kdo má srdeční selhání,“ vysvětluje způsoby léčby některých srdečních arytmií Martin Eisenberger.

Sám v nadsázce o své profesi říká, že je elektrikář srdce. „Zabýváme se poruchami elektriky v srdíčku. Tam jsou takové uzlíky, které vysílají elektrické impulsy a tím udržují správnou činnost srdce, pokud uzlík impulsy přestane vysílat, tak se to srdíčko zastaví.“

Voltmetr, jako má můj tatínek elektrikář, nepoužívám

Ke své práci potřebuje přístroje podobné voltmetru. „Takový jako má můj tatínek elektrikář v šuplíku, tak takový u nás nenajdete. Jsou to přístroje v hodnotě mnoha milionů schopné změřit napětí uvnitř srdce a jsou schopné zjistit, jak se elektřina uprostřed srdíčka propaguje a posouvá. Hodnoty napětí jsou strašně malinké, jsou to milivolty, jsou to tisíciny voltů. Takové je schopen zjistit běžný kardiolog ve své ordinaci pomocí povrchového EKG, my ty naše přístroje zavedeme dovnitř srdce,“ říká Martin Eisenberger.

Přes tříselné žíly se speciálními katetry podívají do srdce. „Jsme schopni zjistit, odkud arytmie vychází a to místo při tom jednom zákroku ošetřit, to je jedna skupina pacientů. Ta druhá skupina jsou ti, kteří mají srdíčko pomalejší nebo mají srdeční selhání a těm implantujeme přístroje. To bývá do podklíčkové oblasti. Pod klíční kostí si najdeme žilku, ta vede přímo do srdce, tam tudy si zavedeme jeden, nebo dva, někdy i tři drátky, které spojíme s tím vlastním přístrojem, budíčkem, který zašijeme do podkoží.“

Na konci katetru je senzor, který funguje jako GPS

„Většina katetrů je ovladatelná, je možné si tam nastavit úhel, pomocí rentgenů a všech mapovacích systémů, které jsou v dnešní době vymakané a sofistikované, se dostaneme na správné místo. Ten katetr, který používáme k léčbě nejčastějších arytmií, což jsou fibrilace síní, má na konci senzor a funguje jako GPS, s přesností na jeden stupeň víme, kde přesně v tom srdci přesně jsme,“ popisuje průběh zákroku Martin Eisenberger.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio