Armáda se zbavuje starých ruských vrtulníků, nahradí je americké helikoptéry Venom a Viper

9. březen 2023 08:20

Už jenom pár týdnů chybí do okamžiku, kdy se nad letištěm v Náměšti nad Oslavou poprvé rozburácí motory nových amerických vrtulníků Venom a Viper. Výměna začne na základně v Náměšti nad Oslavou už letos na jaře.

„Harmonogram se neustále vyvíjí. My budeme přebírat nové vrtulníky při slavnostním ceremoniálu ve Spojených státech, který bude koncem března tohoto roku, a přísun samotných vrtulníku na letiště do Náměště by měl probíhat na přelomu dubna až května podle transportních možností našich partnerů,“ popsal velitel vzdušných sil generál Petr Čepelka.

Dvanáct vrtulníků, které budou dodány v rámci akvizice, bude na velmi vysoké úrovni. Jako dar dostala česká armáda od Spojených států dalších osm strojů. Ty chce modernizovat do stejné úrovně, jako ty dodané letos na jaře.

Připravují se piloti i pozemní personál

Systém přípravy amerických vrtulníků se od těch ruských liší. „Nám se před několika dny vrátila skupina 20 příslušníků 22. základny ze Spojených států, kde se připravovali jak piloti, tak samozřejmě technický personál a všichni byli velmi spokojeni. Oceňovali přístup jak amerických instruktorů, tak zejména schopnosti amerických strojů,“ dodal generál Čepelka.

Jak moc jiná bude práce s novým typem strojů pro piloty a pozemní personál? Poslechněte si reportáž.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související