Vojenský vrtulník s tygří hlavou. Vojáci z Náměště si nechali ozdobit bojový stroj

29. květen 2021 06:00

Vojenská kamufláž nemusí být jen fádní zelené, hnědé nebo šedé fleky. Může se dokonce jednat o umělecké dílo. Příkladem je Tygří letka z Náměště nad Oslavou.

Vojáci z letecké základny v Náměšti představili nový nástřik vrtulníku s motivy tygří hlavy, hvězdného nebe či historických bombardérů.

Klub letců NATO

Tygří letka není v rámci Severoatlantické aliance jenom o členství v prestižním klubu nejlepších letců NATO. Ke cti těchto jednotek patří i originální nástřiky na jejich strojích.

Letka z Náměště nad Oslavou má vlastní kamufláž bitevního vrtulníku. „Nebyl to první návrh, ten byl Terminátor. Protože se ale jedná o poslední kamufláž pro vrtulníky Mi 35, zvolili jsme takovou retrospektivu,“ řekl velitel letky Miroslav Šajba.

„Je to náhled do budoucna a zároveň do minulosti. Vidíte tady tygří hlavu, ve střední části je odkaz na 311. československou peruť RAF a jak oni vylétávaly v noci, tak mi vlastně taky lítáme do nových zítřků, kde je to spojené s novými vrtulníky. Máme je převzít v blízké době,“ přeje se velitel.

Dílo streetartového umělce

Nástřik na vrtulnících je dílem streetartového umělce Vladimíra Hirschera. „Je to nadšenec do letectví, který se zajímá o street malbu, oslovili jsme ho. Vytvořil ten návrh a pak to nastříkal v opravnách.“

Na každoročním setkání letek, které se letos uskuteční v Belgii, se chtějí letci z Náměště přihlásit do soutěže o nejkrásnější kamufláž. V historii už ji vyhráli třikrát.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související