Arabský plnokrevník a huculský kůň mají společného předka a taky vesnici ve Žďárských vrších

19. únor 2016

Huculský kůň a arabský plnokrevník se pasou na jedné louce ve Fryšavě pod Žákovou horou. Stáj Fryšavský dvorec Erik Hrazdil začal budovat v roce 1997 a už o dva roky později si na pozemek přivezl arabskou plnokrevnou klisnu El Hanah a malého šestiměsíčního hřebečka Ubajlana. „Pochází z Českého Krumlova od chirurga Čížka, který v roce 1993 ze Slovenska vykoupil osm nebo deset koní arabských plnokrevníků, kteří byli přivezeni přímo z Egypta,“ vyprávěl pan Hrazdil v Dobrém dopoledni.

Arabští plnokrevníci žijí na celém světě. V 6. století se díky tažení Arabů dostali do Evropy. „Přes severní Afriku, Gibraltar, Španělsko se dostali do Evropy. Je to vysoce inteligentní kůň, stačí natáhnout nit a on ví, že tam nemá jít. Nemusíte stavět žádné velké ohrady, to málokterý jiný kůň respektuje. Jsou plaší, proto přežili dva miliony let,“ vypráví jejich chovatel z Fryšavy pod Žákovou horou.

Když běží, nesou ocas jako prapor, přidejte krásnou hlavu se štičím profilem, to je prostě krása

O arabských plnokrevnících se říká, že jsou nejkrásnější a nejušlechtilejší koně na světě. „Může za to jejich tělesná konzistence. Mají o dva páry žeber méně a také o dva obratle méně. Jsou kratší, ta páteřní oblast je kratší. Když běží, nesou ocas jako prapor, mají ho vysoce nasazený, to z nich dělá úžasné koně. Přičtěte krásnou hlavu se štičím profilem. To je prostě úžasná věc,“ popisuje neobyčejnost arabského plnokrevníka Erik Hrazdil.

Erik Hrazdil, chovatel huculských koní

Arabský plnokrevník byl po tisíciletí šlechtěn v maximální čistotě krve. „Proto je unikátní. V České republice existuje Asociace chovatelů arabských plnokrevných koní se sídlem v Liberci. Je plemenná kniha a do té se dnes nedostane žádný kůň, který by neměl v pořádku DNA testy, který by se neúčastnil výstav. Bez těchto záležitostí není zařazen do plemenné knihy.“

Silný krk, podsaditá postava, silné nohy, tvrdé kopyto, to je huculský kůň

Erik Hrazdil se na Fryšavském dvorci stará také o huculské koně, ti jsou dokonce zařazeni do českého státního programu záchrany tohoto ohroženého plemene. „Čistokrevný huculský kůň je dnes vysoce ceněn. Já chci mít všechno nejčistší z čistého, tak jak mám ty arabské koně, tak mám i ty huculské koně. Oni nejsou čistokrevní, že jsou čistokrevní, oni musí dokázat také svou výkonnost.“

A jak? „Jsou to správné rysy. Silný krk, podsaditá postava, silné nohy, tvrdé kopyto. Musí umět skákat přes překážky, tažení bryčky na čas, musí udělat dvanáct kilometrů za třicet minut, to je fofr. Musí absolvovat těžký tah. Jsou to opravdu přísné zkoušky,“ upozorňuje Erik Hrazdil, majitel Fryšavského dvorce.

Když se jedná o krmení, tak vítězí huculové, odeženou araby

A jak vypadá soužití arabského plnokrevníka a huculského koně na jedné louce? „Snesou se, ale rezervovaně. Ten arabský kůň pozná, že má vedle sebe hucula, on mu asi jinak voní. Není to žádná diskriminace, ale když se jedná o krmení, když přivezu balík sena, tak vítězí huculové, odeženou araby. Jsou divočejší a přírodnější. Skupinky se drží zvlášť, ale když se jede na vyjížďku, tak jsou v pohodě,“ usmívá se Erik Hrazdil.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.