Amatérský archeolog vypátral pozůstatky dávné vesnice Blažkov. Ležela pod stejnojmenným kopcem

Velké archeologické nálezy začínají i náhodami, ale většinou je za nimi spousta času a práce. Mojmír Režný ze Vsetína se archeologii věnuje amatérsky. Podle terénních znaků objevil dávno zaniklou vesnici, která ležela mezi Sirákovem a Újezdem na Žďársku.

Vesnice Blažkov ležela u hájenky, která stojí dodnes. "Říkalo se tam Na Blažkově. To byla hájenka, když to patřilo k rudoleckému panství," říká amatérský archeolog Mojmír Režný. Rozeznávat stopy lidské činnosti v lesích ho naučil jeho mentor, profesor Ervín Černý.  "Naučil mě třeba rozeznávat, jak vypadá stopa po zaniklé usedlosti," dodává.

Mapka zaniklé obce Blažkov

V případě Blažkova vyšel Mojmír Režný ze studia mapy, kde k vesnici naváděl pomístní název. "A ono se tady tradovalo, že tady byla vesnice," říká s tím, že pak vyrazil přímo do terénu. "Mám lopatku, sekeru, motyčku. Procházel jsem celý terén a zjistil jsem místa těch chalup," dodává. Amatérský archeolog pak cvičeným zrakem vyhledával nerovnosti v terénu, které navádějí k pozůstatkům milířů a topenišť. "Milíř je kruhový objekt. Když kopnete, je tam dřevěné uhlí," vysvětluje.

Nalezené keramické střepy ze zaniklé obce Blažkov

Mojmír Režný místo zdokumentoval fotograficky a zakreslil podrobnou mapku. To vše i s nálezy keramických střepů předal odborníkům. Až ti pak mohou provádět podrobný archeologický výzkum. Podle střepů a historických souvislostí je u této vesnice možné uvažovat o časovém zařazení do třináctého až čtrnáctého století. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.