Aktéři ohňové show se snadno popálí. Zjistí to ale až po představení

27. květen 2016

Letní prázdniny jsou ideální dobou na návštěvu hradů. Tam to láká nejen turisty, ale také vyznavače středověku, kteří trénují šerm nebo kejkle s ohněm. „Při tréninku moc paliva nespotřebujeme. Cvičí se většinou bez ohně. Ten se přidá až těsně před vystoupením,“ řekl na Regionu zakladatel společenstva meče a ohně Martin Bahounek. Pro svůj polek vybral jméno nový začátek. Latinsky Novus Origo.

Přivedl mladé nadšence do středověkých her Ágnes, Tomáše a Pavla. Trénovat nejprve začínají s dřevěnými meči. Brzy ale přecházejí na téměř opravdové. „Já jsem dostal po Pavlovi dřevěný meč, ale teď už máme hlavně meče kovové,“ řekl Tomáš Dohnal ze společnosti Novus Origo. Při tréninku se buď cvičí domluvené postupy pohybů, nebo si mladí rytíři vezmou helmy a plastové meče a potom se šermují skoro jako při opravdovém souboji.

Ohně skutečně pálí a dokáží udělat i jizvu

Při středověkých představeních dostává prostor nejen meč, ale také oheň. Různé kejkle se zapálenými řetězy se učí Ágnes Vlachová. „No nějaké jizvy by se možná našly. Ale člověk si to při tréninku ani při vystoupení většinou neuvědomí, že ho něco pálí. To se zjistí až potom,“ podělila se o zkušenosti mladá členka společenstva.

Martin Bahounek a jeho tým z ohňové show

Na konci nářadí hoří látka na bázi lampového oleje

Hosté Regionu prozradili i materiál, který využívají pro hoření svých kejklířských pomůcek. „Dříve se vždycky říkalo, že to je tajemství. Ale nic tak moc tajemného v tom není. Využíváme běžně dostupný lampový olej, do kterého se třeba pro rychlejší zahoření přidává benzín,“ vyzradil know-how Martin Bahounek, zakladatel Novus Origo.

Kam oheň nemůže, nastrčí LED světla

Společenstvo nabízí nejen šermířské souboje, kejkle s ohněm, ale i světelnou show. „Ta je určena hlavně do míst, kam nesmí otevřený oheň. To nářadí, se kterým žonglujeme, je velmi podobné, jen na konci nehoří oheň, ale svítí světla. Nejčastěji jde o LED pásky,“ řekl Martin Bahounek.

Oblečení je vzácné a většinou ruční výroba

K vytvoření iluze středověkých slavností patří také vhodné oblečení. „V poslední době se hodně klade důraz nejen na materiály, ze kterých je brnění, oblek nebo zbraň vyrobena, ale třeba i na ruční řemeslné zpracování, které by mělo odpovídat době. Něco se dá i koupit, ale to vyjde dost draho. Většinu kostýmů a rekvizit si tak členové vyrábějí,“ řekl Bahounek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.