Advent bez zdravotních kompromisů: Co radí hygienici?
Adventní čas je obdobím radosti a pohody, ale i přemíry jídla a rizik spojených s nákupy na trzích. Jana Böhmová z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina přináší několik cenných doporučení.
„Zákazník by měl sledovat čistotu stánků, pracovní ploch a oblečení personálu. U zimních pokrmů je důležitá jejich teplota – nikdo nechce dostat studený bramborák,“ připomíná.
Letos hygienici zkontrolovali přes 130 stánků. Výsledky? Nejčastější prohřešky zahrnovaly nedostatečnou hygienu a prošlé potraviny. „Přesto naprostá většina provozovatelů splňuje pravidla. Díky zimnímu chladu se potraviny kazí méně, ale horké pokrmy vyžadují speciální údržbu,“ doplňuje Böhmová.
Tématem letošních kontrol byl i akrylamid – škodlivá látka vznikající při smažení a pečení. „Tmavě hnědá barva hranolků signalizuje problém. Přepálené pokrmy by v našem jídelníčku neměly být běžné,“ varuje. Doma se mu dá předejít např. blanšírováním brambor.
Přejídání a nadměrná konzumace soli zůstávají dalšími adventními hrozbami. „Nadměrné solení přispívá ke vzniku vysokého tlaku, srdečních onemocnění i osteoporózy. Jeden slanější pokrm nevadí, ale pravidelné přejídání už ano,“ upozorňuje odbornice.
Závěrem Jana Böhmová vyzývá k ohleduplnosti vůči blízkým. „Pokud se necítíte dobře, návštěvu seniorů raději odložte. Zvláště v období respiračních onemocnění může i běžné nachlazení způsobit komplikace,“ dodává. Advent tak může být radostný i zdravý – stačí jen myslet na prevenci.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka