Aby stihl závod v požárním útoku, zaplatil si soukromé letadlo

22. září 2015

Protože i sportovní disciplína jako je požární útok, se vyvíjí, založili mladí dobrovolní hasiči Jihlavskou Open ligu. „Módním trendem jsou užší hadice, je to rychlejší, svižnější, dávají se lepší časy. Jsou tu rozdíly v řádu deseti vteřin, jak které družstvo to umělo,“ vysvětluje Martin Šebesta, vedoucí družstva dobrovolných hasičů ve Staré Říši na Jihlavsku, kteří v této disciplíně skončili na 3. místě v extralize České republiky.

Sedmičlenné družstvo pod vedením Martina Šebesty dokáže požární útok uběhnout kolem patnácti vteřin. „Každý člen má svoji práci. Od startovní čáry běží deset metrů ke stříkačce, která je umístěná na základně, napojí hadice a další dva členové běží 90 metrů dopředu na čáru stříkání. Dva proudaři střílí na dva terče, když je to synchronně, tak je to ideální,“ směje se Martin Šebesta.

Mně to tolik neběhá, proto jsem strojník

Právě letošní sezona byla nejlepší, co dobrovolní hasiči ze Staré Říše zažili. „Ta konkurence v extralize je tak veliká, že jsme rádi, že jsme skončili na bedně,“ říká Martin Šebesta, který je strojníkem družstva. Když v roce 2007 s požárním útokem ve Staré Říši začínali, byl prý proudař, tedy ten, co sprintuje 90 metrů k terči, ale jak sám přiznává: „Mně to tak rychle neběhá, proto dělám strojníka, ten běží nejkratší vzdálenost.“

Každé družstvo, které chce být v lize nejlepší, trénuje. „Když jsme se slaďovali, trénovali jsme pětkrát týdně. Dnes už jenom jednou, ale každý z nás může pracovat individuálně. Zajde si na cvičiště a vyzkouší, co potřebuje. Družstvo musí být opravdu sehrané, aby každý udělal přesně co má v přesném momentu. Já můžu taky sám chodit, ovšem ta mašina váží dvě stě kilo, takže to je trochu složitější,“ vysvětluje absenci individuálních tréninků vedoucí družstva Martin Šebesta.

Profíci se mezi sebou nehecují

Martin Šebesta je profesionální hasič v Jihlavě. „Od nás ze stanice běhá kolega taky Open ligu, v práci se rozhodně nehecujeme, ale když se potkáme na závodě, tak neodoláme. To, že jsme profesionálové, asi žádná výhoda není,“ uvažuje Martin Šebesta.

Právě vedoucí družstva ze Staré Říše je důkazem toho, že mnozí dobrovolní hasiči tenhle sport berou opravdu vážně. Letos v prosinci to budou dva roky, co je Martin u profesionální jednotky. „Abych stihl přísahu a závody v požárním útoku, objednal jsem si letadlo. Bylo hrozné počasí, pršelo, pilot mi říkal, že v takovém počasí může letět jen magor. Letěl jsem a o dvě minuty jsem svůj závod nestihl, ale aspoň jsem se na kluky podíval,“ směje se Martin Šebesta.

Generační výměna v dobrovolném hasičském hnutí

V Dobrém dopoledni byla hostem také starostka Sdružení hasičů Jihlava Andrea Dopitová. Přiznala, že právě založení Jihlavské Open ligy může znamenat generační výměnu v dobrovolnickém hasičském hnutí. „My všichni ctíme naše předky a naše starší hasiče, kterých si velice vážíme, ale zastavit vývoj požárního sportu nelze. Jsem moc ráda, že se to klukům podařilo, i když v roce 2008 tehdejší osazenstvo výkonného výboru nebylo moc nadšeno.“

Andrea Dopitová s moderátorkou Tamarou Peckovou

„Jsou to kluci sportovci, jsou to atleti. Neběhají v těžkých zásahových oblecích, nemají na hlavách železný helmy, nemají kolem pasu karabiny. Mají atletické oblečení, používají tretry, mají své dresy. Te sport je dnes o běhu, o rychlosti, o síle,“ upřesňuje Andrea Dopitová.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.