2284 píšťal, přesně tolik rozeznívají třebíčští varhaníci v kostele sv. Martina

1. srpen 2019

Na varhany hraje od dvanácti let, ale původně chtěla hrát na harfu. Třebíčskou hudebnici Annu Kolaříkovou pozvala Dáša Kubíková do Dobrého dopoledne.

„V šesti letech jsem přišla do hudebky s tím, že chci hrát na harfu, ale prý bych zruinovala rodiče a že nejsou učitelé, takže mě přemluvili, abych hrála na klavír, protože na harfu se z něj přechází. Můj dědeček byl ale varhaník ve Štítarech, takže od klavíru už k tomu bylo blízko,“ vzpomíná na své hudební začátky Anna Kolaříková.

Anna Kolaříková, varhanice

Harfa na konzervatoři

K harfě se nakonec dostala až po vystudování varhan na konzervatoři. Harfu dnes i vyučuje na základní umělecké škole stejně jako hru na varhany, ale i hru na klavír. Mezi žákyně patří kromě dětí i tři seniorky varhanice. „Ty tak poctivě cvičí, že mají rozpis na trénink na kostelních varhanách, že já je pak musím prosit, aby mě tam pustily,“ říká s nadsázkou varhanice, která pravidelně koncertuje 11. listopadu Na Martina u Martina, letos to bude popáté.

Třebíčské varhany

Třebíčské varhany v kostele svatého Martina pocházejí od varhanáře Jana Komorníka z roku 1796. Podle Anny Kolaříkové jsou nové varhany osazené do původní barokní skříně. „Ty skříně prošly restaurací, a nový nástroj má některé píšťaly z původních varhan. Je to velká věda, musely se provést propočty, aby nebyly předimenzované a kapacitně vyhovovaly kapacitě našeho kostela,“ vypráví v Dobrém dopoledni.

Dárci, sponzoři…

Velkou měrou na nové varhany přispěli dárci, sponzoři, a především farníci. Stále je ještě možnost adoptovat si některou z 2284 píšťal a přispět tak na nástroj alespoň symbolickou částkou. Třebíčské varhany mají dokonce své internetovou stránku, kde se zájemci dočtou vše o jejich opravách a stavbě, novinky najdeme také na facebooku.

Na nové varhany zahraje v neděli španělský varhaník Jesús Sampedro - kromě španělských skladeb zazní i Johann Sebastian Bach i jedna raritní skladba s velmi rozsáhlým rejstříkem.

Podrobnosti si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio