ZŠ Osvobození Pelhřimov: Z tělocvičny je testovací místnost, z šaten izolace

12. duben 2021 06:00

Tělocvična rozdělená plentami na testovací kóje, z šaten izolační místnosti. Dnešní návrat nejmladších školáků do lavic není pro vedení škol nic jednoduchého.

Zajistit ranní testování několika stovek žáků je složitá logistická operace. Školy se na to musely připravit během několika málo dní a některé zřídily doslova improvizovaná testovací centra. Například na pelhřimovské ZŠ Osvobození se v něj proměnila tělocvična. Ze šaten jsou izolační místnosti.

Tělocvična

„Budou chodit jedním vchodem. Rodiče i děti si vezmou návleky, vydesinfikují si ruce a projdou do tělocvičny. Jsou tu tří kóje, v každé bude probíhat testování jedné třídy,“ ukazuje ředitelka pelhřimovské ZŠ Osvobození Šárka Třísková.

„Otestují se a půjdou ven tady tím postranním východem. Pokud se zjistí, že některé dítě je pozitivní, tady v tělocvičně máme šatny, a to jsou izolační místnosti. Pokud tu budou s rodiči, budou tímto vchodem vycházet ven a teoreticky by se nám nikdo pozitivní neměl dostat do školy.“

Tělocvična je podle ředitelky vhodná proto, aby mohli rodiče být přítomni u testování. „Zároveň nechceme, aby se hromadilo větší množství osob ve škole.“

Testování na základní škole Osvobození má svou vlastní logistiku, děti budou přicházet po částech a mezi tím se bude dezinfikovat. Testů má škola asi na dva týdny.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související