Zlomeniny, podlitiny, modřiny i proleženiny – to vše doléčí kostival

24. listopad 2014
Dobré odpoledne

Kostival je nepřehlédnutelná, velmi půvabná bylina, která nám může zkrášlit i zahradu, ale v přírodě roste také takřka všude - na vlhčích místech, podél potoků a na okrajích lesů. Bylinkářka Hana Urbánková vysvětluje, že k léčení se používá nejvíce její kořen: „Sklízí se buď na jaře, ještě než vyraší listy, nebo právě teď. Je nejlepší doba na to, abychom se vrhli na zahrádky a vyryli si kořeny kostivalu, ke kterým se po zavadnutí listů snadno dostaneme.“

Kořeny kostivalu můžeme podle Hany Urbánkové klidně sklízet celé, protože rostlině stačí malý kousek, aby vyrostla nová. Někteří lidé se ho dokonce nemohou na zahrádce zbavit, protože se množí, totéž platí pro pěstitele brambor, kteří kořen kostivalu při vyorávání rozsekají na kousky a tím si ho namnožují. Zbavit se ho můžeme jedině použití herbicidů.

Z kostivalu se dá snadno vyrobit domácí, velmi účinná mast. „Kořen omyjeme octovou vodou, na dřevěném prkýnku rozkrájíme na tenké plátky nebo malé kousky a rozvaříme se sádlem. Přidáme voňavou esenci - například levanduli - a necháme do druhého dne přikryté, potom znovu zahříváme. V závěru přidáme také včelí vosk a mast slijeme do kelímků, které by měly být uchovány v lednici,“ prozrazuje bylinkářka výrobní postup.

„Od vnitřního užití kostivalu už se upustilo, protože výzkumy ukázaly, že obsahuje látky, které podporují rakovinotvorné bujení, ale vnější působení je naopak velmi účinné. Tinktura vyrobená z kostivalu se tedy také používá vně, takže se může vyrábět ze silnějšího alkoholu, například alpy francovky. Naložíme do ní nakrájené kousky a necháme nejméně 14 dní louhovat,“ popisuje Hana Urbánková.

Kostivalová mast se používá v lidovém léčitelství na veškeré onemocnění pohybového aparátu – urychluje hojení a srůstání zlomenin, takže je vhodná při doléčování a regeneraci kostí. Dále při poškození vazů, zánětech šlach, natržených svalech, bolestivých kloubech, ale také i u vysychání kloubů, kde pomáhá při tvorbě kloubního mazu. „Přikládáme obklady, mažeme si postižená místa co nejčastěji mastí nebo i tinkturou,“ radí Hana Urbánková. Na záněty žil nebo na bércové vředy, na pohmožděniny, krevní podlitiny a proleženiny – na to všechno je kostivalová mast dobrá, ideálně z vepřového sádla. V sezóně se pak dají přikládat i přímo kostivalové listy na obklady a zábaly.

Chat s Hanou Urbánkovou

autor: dak
Spustit audio