Zkuste adventní věnec v kombinaci fialové a zelené

26. listopad 2014
Dobré odpoledne

Pro letošní rok je význačná bílá barva, ale není to barva jediná. Podle floristky Mirky Paclové mezi módní barevné trendy dlouhodobě patří fialová: „Je to barva v adventu tradiční a prolíná se celými věky, protože to je barva církevního roucha. Překvapivě se v letošním roce začíná kombinovat s barvou zelenou.“

Z barev, které jsou pro letošní Vánoce hlavní, se dají udělat velmi zajímavé kombinace. „Dokud to neuvidíte, neuvěříte, jak pěkně vypadá fialová s temně zelenou nebo naopak temně fialová matná s lehounkou zelenou. Bílá s fialovou jdou také dobře k sobě. Skvěle ovšem vypadá i bílá samostatně. Další barvou, co jde dobře k fialové, je růžová, ale jen její velmi lehký odstín v náznaku,“ vypočítává letošní trendové barvy Mirka Paclová.

Všechny tyto kombinace vypadají skvěle se stříbrným smrkem, s chvojím nebo s temně zelenou jedlí. Jako rostlinný podklad se dají podle Mirky Paclové využít stálezelené keře, bobkovišeň nebo i vavřín. Kdo chce do své výzdoby využít barvu kovu, přidat si může barvu zlatou.

Klasická červeno zelená kombinace je tradiční, ale letos se nedoporučuje. „Letošní rok byl natolik hektický a svátky na jeho konci by nám měly přinést zklidnění a zamyšlení. Tato barevná kombinace je však velmi aktivní, mohla by nám přinést vzrušení, které by mohlo vyústit až v rodinnou hádku. Kdo se přesto nechce vzdát červené barvy, může ji zkombinovat s bílou nebo s průhlednou. I čiré sklo má velkou sílu,“ přibližuje zahradnice. V rustikálním stylu, kde jindy běžně červenou najdeme, ji letos nahrazuje barva režná, teple šedivá a temné hnědá. „Jako doplňky tyto barvy zastupují šišky, dřevo, skořice. Oranžová má červeň také v sobě, ale je uklidňující, teplá,“ nabízí Mirka alternativy. Kromě dřevěných ozdob se přidávají i ozdoby z krajek nebo háčkované ozdoby.

Věnec nebo adventní štola?

Adventní věnec bývá v posledních letech doplněn i rovnou adventní štolou, která se lépe vejde na stůl. „My jí říkáme surově kolejnice,“ usmívá se Mirka Paclová, ale současně vyzdvihuje její pozitivní vlastnost: „Jediné hledisko u té rovné aranže je právě ta praktičnost. Věnec se mnohdy na stůl nevejde, ale má naopak v sobě symboliku. Uzavírá všechno, co jsme dělali, ale nemá konec, takže současně startuje něco nového, je to věčný koloběh života. Zelená je barva naděje, návratu, všechno, co se nám nepodařilo, můžeme zkusit znovu.“

Svíčky se mohou na věnec i štolu dát všechny stejné a nebo ve 4 různých velikostech. „Materiál, který se rovněž do štoly přidává, je i plsť, která je krásná, teplá, navozuje pocit útulnosti, jako by nás někdo objal kolem ramen. Máme cítit sounáležitost, máme dohledat sami sebe, ale i být hodní k sobě navzájem,“ uzavírá Mirka Paclová.

Chat s Mirkou Paclovou

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.