Zkušenost veterináře: Blechy na lidi jdou, ale dlouho na nich nevydrží

30. září 2015
Dobré odpoledne

Už od dob premiéry filmu Na samotě u lesa se vede akademická debata o tom, jestli blechy skočí i na člověka. Jihlavský zvěrolékař Přemysl Novák z Veteriny Na Slunci říká: „Blechy nebo vši mají svého specifického hostitele. To znamená, že blechám se nejlépe daří na psí pokožce. Nemáme to správné složení krve a taky jsme na ně moc hladcí.“

Ale to neznamená, že by na nás nemohla nějaká bleška skočit. A naopak lidské vši se klidně přestěhují i na psa, ale na dlouhou návštěvu to nebude. A mimochodem i psi mají vši, své vlastní zvířecí.

Obojky a kapky proti blechám přestávají fungovat

Malí paraziti jako blechy nebo klíšťata jsou už proti kapkám a obojkům odolní. Veterinář proto radí jít koupit tyto přípravky přímo k veterináři. „Ty levnější prostě nefungují. Dobré také je zvolit jinou značku než jste měli loni. Stává se nám, že jeden rok ten preparát fungoval výborně, a letos nezabírá. Máme osvědčené typy, které fungují u 80 procent pacientů. Ale na druhou stranu každý jedinec má jiné složení tukové tkáně a na některé pacienty prostě to, co jinde zabírá, nefunguje.“ Nejdražší, ale zároveň nejspolehlivější variantou, jak ochránit psa před blechami, je použít tablety. Jsou účinné čtvrt roku, takže musíte koupit na sezónu dvě a stojí několik set korun.

Blechy doma? Všechno vysát a vyprat

Když už se zvíře drbe, musíme ho umýt nejlépe antiparazitním šampónem, který zahubí blechy, které na něm jsou. Mezitím koupit přípravek proti blechám, ale nedávat ho na psa hned po umytí. Musíme počkat aspoň 3 dny, až se mu zase promastí pokožka. No a také musíme všechno vyprat, a co nejde vyprat, vysát. Blechy se totiž drží i ve škvírách v pelíšcích, pohovkách a kotcích, musíme to mechanicky vyčistit.

„Ona totiž samička blechy, když se napije krve, uteče ze psa a naklade někam do škvíry vajíčka. Pak se z toho udělají larvy, které se živí organickými zbytky, zakuklí se a máme tu druhou generaci blechy,“ vysvětluje jihlavský veterinář a podotýká, „chovatelé už jsou dneska o všeličems, co souvisí s jejich mazlíčkem, dobře informování, ale o blechách obvykle nevědí vůbec nic.“

Chat s Přemyslem Novákem

autor: Petra Emmerová
Spustit audio