Ženy zeštíhluji a dodávám jim sebevědomí, prozrazuje tajemství svého úspěchu módní návrhářka Blanka Matragi

1. červenec 2019

Světově proslulé módní návrhářce Blance Matragi připadá život v Libanonu jako sen. Její libanonský manžel je sice islámského vyznání, ale přesto je již 40 let jeho jedinou ženou. Xavera udivila tunikou inspirovanou kosmickými motivy a přiblížila mu české ženy z hlediska módy.

Blanka Matragi navrhuje a šije luxusní šaty pro ženy celého světa. Jak vnímá v oblasti módy české ženy? „Usedlé nejsou, ale jsou konzervativnější, tedy ve srovnání s jinými ženami z Libanonu i celého světa. Jsem ale překvapená, že dokáží mít rády i barvy a květinové motivy. Nejčastěji si totiž pořizují černé nebo tmavě modré koktejlky, které jim vydrží na celý život. Moje šaty jsou jiné, ženy zeštíhlují a dodávají jim sebevědomí. Chci, aby se v nich cítily jistější, aby se rozzářily,“ vysvětluje návrhářka.

Manžel firmu řídí, já jsem kreativní, já kočár řídím, on ho tlačí

Přestěhovat se do Libanonu za manželem, byla pro Blanku Matragi velká změna:

„Pro mě to byla tak úžasná změna, úplně mě to nabíjelo. Naučila jsem se tři světové jazyky - anglicky, francouzsky a arabsky, děti chodí v Libanonu od tří let do školy a učí se také tři světové jazyky. Libanon je natolik výjimečný, že když o něm budu vyprávět, tak si budou lidi myslet, že mluvím o ráji na světě.“

S manželem, který je libanonského původu a islámského vyznání, se ve firmě i v životě výborně doplňují. Pro šejchy, manželky panovnických rodů, dodávají svatební róby i šaty pro další příležitosti jako jsou křtiny, narozeniny a další oslavy. Jednou z posledních zakázek Blanky Matragi byly například svatební šaty pro dceru šejchy Šamsy - princeznu Latifu.

Zajímá vás, jaké léto bude mít světově proslulá módní návrhářka, která získala i Národní cenu Františka Kupky? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio