Ženou zákona je už 18 let, od konce minulého roku velí Městské policii v Třebíči

19. leden 2023

K práci u policie je přivedla souhra náhod a okolností. Před osmnácti lety, po ukončení střední školy, začala řešit, co bude dělat dál. Chtěla zkusit pracovat u městské nebo u státní policie. A vzhledem k tomu, že bylo vypsáno výběrové řízení na městskou policii v Třebíči, tak se zkusila přihlásit. Od konce loňského roku strážníkům ve městě velí. Hostem Hely Dvořákové byla ředitelka Městské policie Třebíč Lucie Šerková.

„Před těmi 18 lety byly velmi náročné fyzické testy a samozřejmě jsem se připravoval na to, co vlastně strážníci městské policie dělají. Začala jsem pročítat zákon, začala jsem zjišťovat, jaké jsou dostupné materiály k tomu, abych vůbec věděla, co obnáší práce strážníků městské policie,“ popisuje energická tmavovláska.

Čtěte také

Začínala na postu manažerky prevence kriminality. Později se stala manažerkou prevence kriminality, ale v kombinaci i se strážníkem. I roli klasického městského strážníka, který tráví svůj pracovní čas převážně v ulicích, si za svoji kariéru vyzkoušela.

Zná i práci v ulicích

„Vyzkoušela, ale nebylo to moc dlouho a moc často. Ale a i ty tenkrát velmi populární nebo spíše nepopulární botičky jsem okusila. Kolegové mě vzali do přímého výkonu práce. Ukázali mi, jak vlastně řešit protiprávní jednání, s kterým se nejčastěji setkávají. Mám za sebou dokonce i nějakou noční směnu, kdy jsme se pohybovali v ulicích našeho města a kolegové informace předávali velmi odpovědně. Nechali mě chodit po sídlištích,“ vzpomíná Lucie Šerková na čas, který strávila jako běžný pochůzkář v ulicích města.

V současné době by chtěla rozšířit řady městské policie v Třebíči na šest členů. „Naše výběrové řízení probíhá vlastně neustále, takže kdokoliv by se chtěl stát strážníka městské policie a splňuje odborné a psychické předpoklady, stačí poslat životopis a my se s ním spojíme a domluvíme se,“ upřesňuje ředitelka třebíčské městské policie. Zájemce o práci strážníka by měl být bezúhonný, spolehlivý, mít fyzickou kondici a splnit musí taky psychologické testy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.