Zemědělci od Nového Veselí chtějí další sjezd z budovaného obchvatu. Kvůli přístupu na své pozemky

15. květen 2020 06:10

Nové Veselí na Žďársku by chtělo na právě budovaném obchvatu postavit další sjezd. Volají po něm zemědělci ze sousední vsi, kteří by se prý bez něj nedostali na svá pole.

Řidičům by měl nový obchvat městysu Nového Veselí už na podzim usnadnit cestování mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou. Několika zemědělcům ze sousední Budče ale přidělává starosti. Tvrdí, že se kvůli němu nedostanou na svá pole a volají po dostavbě jednoho sjezdu navíc.

Ten ale není v projektu a jeho doplnění by mohlo kvůli možnému rozporu s dotačními podmínkami stavby hrozit pokutou. Investorem stavby je Kraj Vysočina.

Sjezd u Budče

„Tady je trasa obchvatu, tady je katastr Nové Veselí-Budeč. A ta cesta vede tudy a tady by byl ten sjezd,“ ukazuje starosta Nového Veselí Zdeněk Křivánek (KDU-ČSL) na mapě polohu sjezdu, který by si přáli zemědělci ze sousední Budče. Nová silnice prý totiž přetíná některé původní cesty, které zemědělci využívali.

„V tomto případě se jedná o důležitý přejezd, aby zemědělci ze severní části katastru mohli přejíždět na jižní část katastru, aniž by museli projíždět obcí Nové Veselí,“ vysvětluje místní zemědělec Pavel Šimůnek, který dostavbu dalšího sjezdu inicioval. Absence napojení by podle něj znamenala najet s těžkou zemědělskou technikou až o 50 kilometrů měsíčně víc po okolních komunikacích.

Přístupnost pozemků

To je ale podle Šimůnka jen menší část problému. „Druhá, ta zásadní věc, je to, že se někteří vlastníci k těm svým pozemkům nedostanou.“

Společně se starostou Nového Veselí se proto na konci minulého roku obrátili na kraj s dotazem, jestli by byla dostavba sjezdu vůbec možná. První odpověď byla podle starosty Zdeňka Křivánka zamítavá. „Následně jsem psal na radu kraje s tím, že bychom se na sjezdu mohli finančně podílet.“ 

Souhlas kraje s podmínkami

Napodruhé povolení získal. Ovšem s podmínkami. „Jednou je to, že kraj nebude investorem těch sjezdů. A je tam ta záležitost, že budeme ručit za případné odebrání dotace, což je pro nás to nejhorší a do toho v podstatě nemůžeme jít.“

Podle mluvčí kraje Evy Neuwirthové by ale městys rozhodně nedoplácel celou zhruba třísetmilionovou dotaci. Uhradil by jen už provedené terénní práce v místech požadovaných sjezdů. „Rada kraje nedávno potvrdila, že kraj nebude tyto sjezdy ani financovat ani zajišťovat legislativní proces k jejich výstavbě. V případě, že by se městys rozhodl sjezdy vybudovat, čemuž rada kraje nebrání, musela by se proplacená dotace ve výši 10 tisíc korun vrátit. Pokud by to nastalo, kraj by požadoval úhradu výše zmíněné částky po městysu.“

Podle tiskové mluvčí kraje jsou navíc zemědělské pozemky v místě požadovaného sjezdu dostatečně dostupné ze tří už budovaných sjezdů obchvatu, jehož dokončení je naplánované na letošní podzim.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související