Muzeum paličkování v Novém Veselí vzniklo z chléva. Dnes je to království Libuše Doskočilové

3. březen 2020

Libuše Doskočilová z Nového Veselí na Žďársku od dětství miluje ruční práce. Nejvíc jí učarovala paličkovaná krajka.

Svá díla měla zpočátku uložená doma, našla ale lepší řešení. Založila malé muzeum paličkování, kde učí vyrábět krajky i další zájemkyně.

S paličkovanou krajkou se Libuše Doskočilová setkala už na základní škole. Bylo to pro ni ale takové malé dobrodružství. Rodiče totiž jí i jejím sourozencům všechny kroužky zakázali.

„Na tajňačku“

Libuše si ale cestičku našla. „Lektorka z Prahy přijela v šesté třídě do školy ve Žďáře učit paličkování. Já jsem tam na tajňačku vlezla,“ vzpomíná krajkářka. Stejně tajně si za své peníze pořídila paličky a herduli, a pustila se do vzorníku. Ten se skládá ze třiceti základních krajkářských prvků, které musí schválit zkušební komise. „Získala jsem osvědčení a výuční list krajkářka,“ popisuje své dálkové studium.

Když je mi dobře, paličkuji. Když mám problém, paličkuji

Kromě paličkování se Libuše Doskočilová pouští i do ostatních ručních prací. „Drhání, frivolitkování, síťování, šití, proutí, dvacet let jsem dělala loutky,“ vyjmenovává s úsměvem.

Paličkování je ale to, k čemu se stále vrací. „Když mně je dobře, tak si k tomu sednu, když mám problém, sednu si k tomu, těší mě, že to umím,“ dodává.

Exponáty nosí do muzea lidé i z Veselí

Když se hotová díla začala v bytě Libuše Doskočilové hromadit, hledala nové místo. Má čtyři děti, a syn si před časem přestavěl chlév za domem na malý byt. Když domov opustil, vytvořila z něj Muzeum paličkování.

Prostory jsou to malinké, ale krajkářka je tam podle svých slov denně. „Nosí mi sem krajky, síťované rukavice, ubrusy. Lidi z Veselí,“ ukazuje kolem sebe. V muzeu je samozřejmě i místo pro výrobu krajek, kde Libuše Doskočilová pracuje, a učí své následovnice.