Zelené potraviny – vhodný doplněk naší stravy

7. říjen 2014
Dobré odpoledne

Zelené potraviny – to je vlastně souhrnný název pro mladý ječmen a sladkovodní řasy chlorellu a spirulinu. Všechno jsou to v poslední době oblíbené ekologicky pěstované výrobky, které v podobně nápoje (ječmen) nebo tablet (chlorella a spirulina) dokáží regenerovat náš organizmus. Jak říká v poradně Ludmila Horáková: „Měla by to být součást naší stravy. Vzhledem k tomu, jak žijeme, jak se stravujeme a jaký máme životní styl, by měly zelené potraviny doplnit náš jídelníček.“

Doporučená denní dávka je poměrně vysoká, ale jejich účinky jsou veskrze pozitivní. „Zelený ječmen je doporučován na ráno jako taková energetická bomba – má rychlý nástup, dá vám hodně energie. Využijí ho sportovci před výkonem nebo kdokoli z nás třeba před večírkem, protože tento nápoj srovná porušenou kyselost v organizmu a funguje jako životabudič. Hodí se pro lidi, kteří jsou často unavení nebo potřebují být aktivnější, příliš dlouhodobě se ale brát nedá. V kombinaci se spirulinou pomáhá ječmen v odstraňování neduhů a následků civilizačních chorob,“ popisuje práci zelených potravin v našem těle Ludmila Horáková.

Spirulina a řasa chlorella podporují imunitní systém podobným způsobem. „Obě pomáhají střevům, trávicímu systému, žaludku, jsou vhodné při překyselení organizmu, při nejrůznějších kožních potížích, jako je akné, ekzémy nebo kožní alergie. Upravují také hladinu cukru v těle a snižují cholesterol. V běžné stravě totiž mnoho látek, které by nám s tímto pomohly, nemáme,“ obává se Ludmila Horáková.

Chlorella má velmi pomalý nástup, proto se hodí pro ty, kdo mají v rodině dědičnou zátěž v podobě nějaké nemoci, říká bylinářka: „Ať už je to diabetes, nemoci trávicího traktu, vysoký tlak či cholesterol, při tom všem se dá chlorella brát jako prevence, pokud se stane součástí našeho životního stylu. Působit začne nejdříve po 14 dnech – až tehdy člověk pocítí mírné zlepšení. Čím déle se užívá, tím lépe.“

Podle doporučení Ludmily Horáková mohou zelené potraviny brát i ti, kteří se léčí s nějakými nemocemi a berou pravidelně léky. „Velice dobře se snášejí, srovnávají krevní obraz a podobně. Dětem bych ale nedoporučovala ječmen kvůli vysokému přídělu energie, naopak chlorelu by mohly i děti od tří let, pokud mají například kožní potíže.“ Obecně se dá říci, že zelené potraviny jsou prospěšné všem, kdo žijí ve spěchu, rychle se stravují a nemají čas pohlídat si, aby měli optimální příjem všech živin. K sehnání jsou obvykle v prodejnách zdravé výživy.

autor: dak
Spustit audio