Žďárskému Stalingradu je pětašedesát let. Prvními zahrádkáři byli odboráři ze Žďasu

6. květen 2020

Zahrádkářské osadě Stalingrad, která leží na okraji Žďáru nad Sázavou, je letos 65 let. Vznikla v 50. letech minulého století, a odtud si také přinesla své jméno.

Dodnes patří svou devítihektarovou rozlohou k největším u nás.

„Deset let po válce vznikla při závodním výboru ROH Žďasu,“ popisuje vznik zahrádkářské osady předseda žďárské pobočky Českého zahrádkářského svazu Milan Andrýsek.

V roce 1969 se dokonce osada napojila na přívod technické vody pro Žďas, což platí dodnes. „Máme ji za neuvěřitelnou cenu jedenáct korun,“ pochvaluje si Milan Andrýsek. Dnes je na devítihektarovém pozemku na tři stovky parcel, většinou mají rozlohu dvě stě metrů čtverečních. Jméno Stalingrad osadě zůstalo. „Dodneška se v celé tady části říká: bydlím na Stalingradě,“ vysvětluje předseda zahrádkářů.

Zahrádkáři si mezi sebou pomáhají, starší radí nováčkům

Na parcelách Stalingradu zahradničí lidé i desítky let. Pěstují si svou zeleninu, květiny, bylinky a ovoce. Někdo pěkně postaru, jak je za dlouhá léta zvyklý, někdo hledá nové moderní způsoby. S těmi přicházejí hlavně mladé rodiny. „Zahradu jsme si pořídili, abychom měli kde relaxovat. Manžel je kutil, takže se tady může vyřádit,“ říká mladá zahrádkářka Lucie Sopčáková.

Na zahrádce je se svým malým synem. Ve fóliovníku jí rostou kedlubny, ředkvičky a saláty. Připravený je bylinkový záhon. K zahradničení se dostala postupně. Zpočátku hledala pomoc na internetu, brzy jí ale rady přicházely od starších zkušenějších zahrádkářek.

Spustit audio