Žďárská radnice zřídila před dvěma školami jednosměrku. Je to na zbláznění, reagují rodiče

8. září 2020 06:10

Nepřehledná a nebezpečná. Tak hodnotí lidé ve Žďáře nad Sázavou změnu před dvěma základními školami. Nově tam vede jednosměrná silnice.

Město Žďár nad Sázavou si od ní naopak slibuje zklidnění dopravy a větší bezpečnost školáků. Radnice vyzvala rodiče, ať nevozí své děti do školy autem.

Je to na zbláznění…

„Jak tady udělali tu jednosměrku, je to na zbláznění.“ Paní Gábina přivezla svoje děti do školy. „Je to tady divočina, přijde mi, že to je nebezpečné pro ty děti. Kdyby to nechali, jak to bylo.“

Je začátek nového týdne a situace před školami je o poznání klidnější než 1. září, kdy auta postávala, kdo se dalo. I přesto si na nepřehlednost a nebezpečí postěžovala paní Kateřina. „Když jsme jeli s manželem, tak jsme se tady motali, nebylo možné vyjet. Změna je určitě k horšímu.“

Zatěžkávací zkouška

Nový režim funguje u škol od poloviny léta. Radnice ho zavedla poté, co si loni na podzim nechala zpracovat dopravní průzkum u základních škol.

První zatěžkávací zkouškou prošel až na začátku nového školního roku. Zatímco oslovení lidé se s ním sžívají těžko, vedení žďárské radnice si ho spíš chválí. „Zhodnotili jsme to kladně, ještě sbíráme podněty od občanů,“ řekl mluvčí Matěj Papáček.

Radnice plánuje, že v budoucnu upraví provoz i před dalšími žďárskými školami.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související