Žďár nad Sázavou přeložil pouť kvůli koronaviru z půli května na září

9. duben 2020 10:00

Radnice ve Žďáru nad Sázavou přeložila kvůli koronaviru konání pouti z poloviny května na září.

Žďárská svatojánská pouť se stovkou atrakcí a dvěma stovkami prodejních stánků se v minulých letech řadila mezi největší poutě v Česku. Město podle dnešní tiskové zprávy počítá s tím, že sportovní a kulturní akce nebudou nejméně do 30. června. Pokud to bude možné, bude je přesouvat na podzim.

Bez pouti bude Nížkov u Žďáru nad Sázavou, který ji měl letos slavit 26. dubna. „Náhrada u nás nebude,“ řekl starosta Josef Vlček (za KDU-ČSL)

sv. Jan Nepomucký

Ždárská pouť se tradičně koná na svátek svatého Jana Nepomuckého, který podle liturgického kalendáře připadá na 16. květen. Kolotoče a stánky budou letos podle rozhodnutí městských radních u zimního stadionu od 18. do 20. září.

„Duchovního základu a smyslu pouti jsme si samozřejmě velmi dobře vědomi, ale je potřeba rozdělit pouť duchovní a pouť světskou,“ uvedla místostarostka Ludmila Řezníčková (ANO).

Dodala, že radnice chce pouť zachovat vzhledem k její tradici a popularitě. „Zvlášť když se letos zrušilo už tolik akcí,“ řekla.

Navazuje na Slavnosti jeřabin

Nový termín pouti byl podle radnice vybraný tak, aby navazoval na městské Slavnosti jeřabin a nekolidoval se svatováclavskými poutěmi v jiných městech.

Žďárská římskokatolická farnost už zrušila i krojovou pouť s průvodem na Zelenou horu pořádanou v minulých dvou letech 8. května. Účastnily se stovky lidí, včetně folklorních souborů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související