Zbožňuju čokoládu s čokoládou a s troškou čokolády, přiznává Besky, vítězka soutěže MasterChef

Veronika Beskydiárová hostem Alex Mynářové
Veronika, která je známá pod přezdívkou Besky, vyhrála před dvěma lety kulinářskou soutěž MasterChef. Teď vydává svoji druhou knihu, v té první vaří a v nové peče. Narodila se v Banské Bystrici, ale už řadu let žije v Praze.
O tom, že v roce 2021 zvítězila v MasterChefovi, věděla díky předtáčení pořadu dříve než diváci, kteří se to dozvěděli až v listopadu. Tušila, co bude následovat a měla čas se na to připravit?
„Nebyla jsem v první sérii, takže přede mnou byli například Roman Staša a Kristínka Němčková a tihle lidé našlápli na krásnou kariéru. Takže jsem tušila, že když se nevzdám a budu makat tak jako oni, usměje se štěstí i na mě, a budu si moct něco vybudovat.“
Besky ale netušila, jak to potom bude probíhat – jestli dostane různé nabídky okamžitě, nebo až později. Situaci nepodcenila. „To, že vyhrajete MasterChefa, neznamená váš automatický kredit u veřejnosti. Musíte se k tomu propracovat. Takže jsem začala dělat kurzy, psát kuchařku a komunikovat na sociálních médiích.“
Přiznává, že jí soutěž v životě nejenom pomohla, ale také změnila. „Určitě po psychické stránce. Myslím, že lépe odolávám stresu a umím si pevně stát za svým.“
Pečeme nebesky
Besky, autorce knihy Vaříme nebesky, vyjde brzy už druhá kniha, tentokrát ale o pečení. Někteří odborníci, jako například Zdeněk Pohlreich, tvrdí, že buď může být člověk vynikající kuchař, nebo vynikající cukrář, ale obojí prý možné není.
„Já si myslím, že jsem nadšený kuchař a vášnivá cukrářka. A nemyslím si, že jsem úžasná ani vynikající. Prostě jsem člověk, kterého to jen baví. Kuchařina u mě vyšla z toho MasterChefa, je pro mě samozřejmost, ale více inklinuji k té cukrařině,“ potvrzuje Pohlreichův názor.
Svoji novou kuchařku koncipovala tak, aby ji mohli využívat nejen začátečníci v pečení, ale i ti, kteří si troufnou na složitější recepty. „Pečeme nebesky se skládá ze tří hlavních kapitol. V první jsou známé recepty, které by se měly povést i začátečníkovi. V druhé, nazvané duely, proti sobě stojí dva vizuálně podobné dezerty. Technologický postup a obtížnost je ale úplně jiná. Třetí kapitola jsou dorty, a to bych vypíchla, protože na jejím konci je i master class. A to je v podstatě celý můj kurz, převedený do knihy. “
Čokoláda je život
Sama má sladkosti velmi ráda a říká, že kdyby mohla, jí všechno jen sladké. „Já zbožňuju čokoládu s čokoládou a s troškou čokolády. Takže za mě je nejvíc Sacher dort. Mám ráda i chutě karamelu, kokosu nebo i něco svěžího, ale čokoláda, to je prostě život,“ přiznává Besky.
Nejen vášeň pro sladké, ale i životní rozpoložení a vše, co musela po vítězství v soutěži řešit, se negativně podepsalo na její váze. Teď je jejím partnerem herec Adam Vacula a vzhledem k pohodovému vztahu už nemusí stres zajídat. Ráda mu vaří, ale také se díky němu učí nová jídla, a to zdravější. „On je v podstatě vegetarián, takže mi ukazuje různé recepty, které jsem neznala. Připravuje mi třeba čerstvé těstoviny s bazalkovým pestem.“
Jak vypadá jejich společný ideální den nebo víkend? Co si při něm uvaří a co nejraději dělají? Jak často si ho při svém pracovním vytížení mohou dopřát? Nejen to si můžete poslechnout v záznamu rozhovoru s Alex.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.