Závory a kolejnice na zahradě? Na nádraží v Hodicích mají malé muzeum dráhy

4. červen 2018
Česko – země neznámá

Jezdíte rádi vlakem? Tak až jednou pojedete přes Vysočinu třeba do Telče, zkuste vystoupit na nádraží v Hodicích. Čeká vás tam příjemné překvapení. Živý plot zahrádky vedle drážního domku má tvar vlaku, a za ním… to musíte vidět. Na venkovní expozici Jiřího Holoubka je znát, že celý život pracoval na dráze.

„Zůstal jsem sám, a tak jsem se začal věnovat sbírání těch starých artefaktů,“ vysvětluje Jiří Holoubek, jak vznikla jeho železniční expozice na nádraží v Hodicích. Sám skromně upozorňuje, že to není jen jeho dílo. Má kamarády a podporuje ho i obec.

Celý život pracoval na dráze a dnes bydlí v domku na nádraží v pronájmu. Okolí je upravené, tráva posekaná, radost pohledět. Není divu, že v roce 2010 dostalo hodické nádraží ocenění jako nejkrásnější. Získaná odměna pak pomohla vybudovat dřevěný domek, který tvoří vstup do expozice.

To hlavní je ale k vidění na zahrádce u domku. Kam oko dohlédne, všude leží nebo stojí něco, co patří k železnici. Vše je krásně naaranžované. Jiří Holoubek si se značkami, kolejnicemi a lampami hraje jako zahradník s květinami na skalce.

Různé druhy pražců a nářadí

Na zemi leží tři pražce. Železný, dřevěný a betonový. Jiří Holoubek hned vysvětluje, že nejlehčí je ten železný. Návštěvníkům navíc umožňuje vyzkoušet si práci lidí, kteří ručně pražce pokládali. Pražec z bukového dřeva váží mezi osmdesáti a stem kilogramů. Mnohé předměty pamatují ještě Rakousko-Uhersko, některé známe všichni z tratí, jiné poznají jen zkušení železničáři.

Jiří Holoubek nechává vstupní dveře do expozice otevřené. Uprostřed zahrádky jsou na sloupcích dvě fotografie s popisky jednotlivých exponátů. Nejlepší ale je domluvit se s ním předem telefonicky. Jeho nadšený výklad totiž stojí za to. Je to vidět i v knize návštěv, kde nejsou výjimkou ani cizojazyčné zápisy. Železniční zahrádku v Hodicích prý obdivovali už i Japonci.

Více informací najdete na www.hodice.cz

Spustit audio