Zaprášená hala vedle psího útulku, depozitář muzea, ale také tavicí pec. I tam zmizely po sametové revoluci ze svých piedestalů sochy komunistických vůdců

17. listopad 2023 06:30

Lenin, Gottwald, Zápotocký, ale i jiní zasloužilí bolševici. Pomníky komunistických prominentů byly před sametovou revolucí k vidění na mnoha veřejných místech. Jejich busty plnily kanceláře i školní chodby, bronzové sochy v nadživotní velikosti okupovaly nejedno náměstí. Víc než tři desetiletí po pádu režimu na ně sice někteří lidé zapomněli, sochy ale fyzicky dál existují.

Bronzová socha spoluzakladatele Komunistické strany Československa, třebíčského rodáka, Bohumíra Šmerala kdysi stávala před Centrem tradiční lidové kultury. Podobně monstrózní socha Gustava Klimenta, meziválečného komunisty, starosty Třebíče a po únoru 1948 ministra průmyslu, stávala nedaleko. Po sametové revoluci obě skulptury zmizely z veřejného prostoru, nikoli z Třebíče samotné.

„Město se nechce chovat barbarsky, jsou to artefakty určitého období, takže jsou uschované tady,“ říká mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová ve skladové hale vedle psího útulku. Na soše Klimenta je stále vidět přimalovaná rudá hvězda a komunistické vyznamenání.

Památky na komunistické funkcionáře stále uchovávají i v Humpolci. „Máme busty Lenina, Gottwalda a Zápotockého,“ říká ředitelka Muzea Dr. Aleše Hrdličky Dagmar Kluchová.

V Humpolci také stávala socha Antonína Zápotockého. Co se s ní stalo? Poslechněte si reportáž.

autor: Milan Soldán
Spustit audio