Zámkem v Chotěboři plují stovky kaprů. Na tamní výstavě uvidíte i rybí betlém

14. prosinec 2017
Česko – země neznámá

K českým Vánocům neodmyslitelně patří kapr. A nemusí to být jen ten smažený s bramborovým salátem. Kapr je častým motivem na vánočním cukroví, adventních kalendářích nebo ozdobách. A nejvíc jich mají na zámku v Chotěboři na Vysočině. Před časem tam požádali lidi, aby vyrobili kapry pro vánoční výstavu. Z čehokoli a jakkoli.

Výzva muzea dopadla na úrodnou půdu. I když v to zpočátku nikdo moc nedoufal, obyvatelé Chotěboře, školy, firmy, hasiči i úředníci zapojili fantazii a začali vymýšlet, čím by na kapří výstavu přispěli. A se svojí troškou do mlýna přispěchali také místní umělci a řemeslníci.

„Šlo o to, že jsme zkusili, jestli jsou lidé schopní najít si ten čas a vytvořit nějakého kapříka a společnými silami dát dohromady výstavu,“ říká pracovnice muzea Jitka Cempírková. Na výstavu kaprů přispěli svým dílem nejen lidé z Chotěboře, ale třeba i z Prahy, Pardubic a Chrudimi.

Fantazii se opravdu meze nekladly, takže se na výstavě objevili kapříci z papíru, ze dřeva, drátů, provázků, slámy, sena a odpadků. Největšího kapra vyrobily děti ze školní družiny. Má na délku dobré dva metry a vyrobený je z drátu, igelitové fólie a PET lahví. Nejmenší rybka vznikla z malinkých korálků a měří pár centimetrů. Menší a lehčí ryby jsou zavěšené na provázcích v prostoru, spolu s modrými nafukovacími balónky. Člověk tak má pocit, že pluje pod hladinou rybníka.

Speciální koutek patří na výstavě známým osobnostem, které v průběhu roku navštívily Chotěboř. „Je tady kapřík od Romana Vojtka, Ilony Czákové, Františka Nedvěda a spousty dalších,“ říká Jitka Cempírková. Každý z nich se s námětem popral po svém. Country zpěvák namaloval rybu s kloboukem, pilot zase jakousi štiku při loopingu. Výtvarně nejpovedenější je na první pohled kapr Romana Vojtka.

Svatá rodina v rybím podání

Poslední místnost muzea se proměnila ve vodníkovo obydlí. Je tu tapiserie s rybí tématikou z rukou členek místního patchworkového klubu, obraz od skutečného malíře, ale i vodníkova kancelář a kuchyně paní vodnice. Skutečnou kuriozitou je rybí betlém, který ze dřeva vyřezal chotěbořský řezbář. Všechny postavy v betlému, včetně Svaté rodiny, jsou kapři. Vola zastupuje sumec, osla štika, a tři krále žralok, rejnok a mořský koník.

Výstava bude na chotěbořském zámku otevřená až do 7. ledna 2018. Více informací najdete zde.

Spustit audio