Žáky žďárské ZUŠ Františka Drdly i jejich učitele potkají lidé i v kavárně, klubu a obchodním centru

23. květen 2019 10:44

Základní umělecká škola ve Žďáře nad Sázavou je pojmenovaná podle Františka Drdly. Byl to nejvýznamnější hudebník, skladatel a houslista, který se ve městě narodil.

Kromě toho nese jméno Františka Drdly i jeden z koncertních sálů. Ředitelka školy Dana Foralová vzpomíná na rekonstrukci původního malého muzea Františka Drdly na novou síň. „Všechny vitríny jsme tady nechali, jen je posunuli výše, abychom získali prostor, a nyní, protože máme mnoho souborů a těles, slouží Drdlova síň k jejich zkouškám, ale i k vystoupením.“

 

Škola nese houslistovo jméno od roku 1988 a v letošním školním roce oslavila 150. výročí jeho narození současně s 90. výročím založení školy samotné.

Mnoho žáků se představí i na letošním třetím ročníku celostátní akce ZUŠ open. Na tu se ve Žďáře chystají už potřetí. Stejně jako v předchozích ročnících se bude zpívat, hrát, tančit i kreslit na veřejném prostranství před školou, na Náměstí Republiky nebo v divadle, když se rozprší, ale i na dalších místech. S nápady, jak ZUŠ open ještě rozšířit přišli učitelé, ale i žáci: „Dramatický obor přišel s nápadem, že vystoupí už dopoledne pro klienty v Domě klidného stáří. K nim se přidá i paní učitelka s kytaristy,“ říká Dana Foralová.

Obyvatelé Žďáru dosud nebyli zvyklí, aby se s muzikanty setkali v obchodním centru Konvent, to bude letošní novinka. Od některých učitelů školy přišel nápad představit se na dvou místech, kde běžně konají koncerty a vystoupení – v Café U Tety Hany, a také v klubu Jazzmine pod kulturním domem – oproti předchozím ročníkům jde o největší novinky pro letošní ročník ZUŠ open.

Podrobný program akce, která se koná 31. května, najdete na stránce školy http://www.zuszdar.cz/ 

autor: dak
Spustit audio