Zákon konečně definuje, co je autovrak. Například ve Žďáře už odtáhli přes 40 nepojízdných aut

3. srpen 2021 07:00

České zákony mají od letošního roku jasno v tom, co je a co není autovrak. Městům a obcím se tak otevřela cesta k vyčištění ulic od překážejících nepojízdných vozů.

Ve Žďáře nad Sázavou nechala letos radnice odstranit z ulic nebývalý počet autovraků. Je to díky nové legislativě. Stačí mít půl roku propadlou technickou prohlídku a auto může skončit na vrakovišti.

Změna zákona

Odtahové služby mají od letošního roku více práce. Zákon totiž jasně definuje co je a co není autovrak. „V momentě, kdy auto někde stojí u silnice a zjistí se, že je nepoužívané a má šest měsíců propadlou technickou kontrolu, může takové auto být odstraněno,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Radnice si to pochvalují. Dosud měly s nepojízdnými auty problémy, vysvětluje místostarostka Žďáru nad Sázavou Ludmila Řezníčková (ANO): „Do minulého roku určit, jestli to je autovrak, bylo velmi složité. I vrak s vypuštěnými koly a bez motoru jsme nemohli považovat za vrak.“

Víc než 40 aut

Výsledky se dostavily poměrně brzy. Za pár měsíců se podařilo vyčistit Žďár nad Sázavou od autovraků jako nikdy před tím. „Podařilo se nám na základě nového zákona odstranit 43 autovraků, což je 43 parkovacích míst. Protože autovraky většinou stojí na parkovištích nebo u pozemních komunikací.“

Systém funguje tak, že majitel auta s více než půl roku propadlou technickou kontrolou dostane výzvu k odstranění. Pokud to v zákonné lhůtě neudělá, začne město jednat. Ve Žďáře končí auta buď na odstavném parkovišti nebo rovnou na autovrakovišti.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související