Zajet traktorem s vlekem na centimetr přesně do garáže. I to musí zvládnout student humpolecké Zemědělské akademie

5. květen 2023

Absolventi Zemědělské akademie v Humpolci si neodnášejí jen maturitní vysvědčení. Mají i řidičské oprávnění na traktor, a někteří s ním dokonce odřídili i jízdy zručnosti na celostátních soutěžích. Byla mezi nimi i Barbora Peřinová.

"Máme doma menší hospodářství. Odmalička se snažím taťkovi pomáhat," říká maturantka Barbora Peřinová. Nedávno se s úspěchem účastnila celostátní soutěže žáků čtvrtých ročníků oboru Agropodnikání. Umístila se na třetím místě v teoretických vědomostech.

Už teď je rozhodnutá pokračovat ve studiu dál na vysoké škole. V budoucnu by ale ráda zakotvila v nějakém zemědělském družstvu. "Jít ven, jít na pole, jít mezi ty zvířata."

Barbora ale kromě teorie samozřejmě zvládá i praxi. Její součástí je i jízda zručnosti traktorem. "Zajet do garáže, projet slalom, přistavit co nejblíž k úvozu, projet osmičku a vrátit se pod pravým úhlem, a nakonec projet úzkým prostorem," vyjmenovává jednotlivé úkoly.

Traktor ovládá s přehledem. "Jezdím ráda po poli, nemusím po silnici," přiznává s tím, že tři traktory mají i doma ve svém hospodářství a i tam už také řídí.

Spustit audio