Žádné posilovače řízení a i po sto letech dojezd delší než současné elektromobily, přes Vysočinu projela historická auta při závodu 1000 mil československých

16. červen 2023 09:27

Původní i renovovaná auta vyrobená do roku 1939 projíždí Českem i Slovenskem. Účastní se závodu 1000 mil československých, který měl zastávku i v Polné. K vidění tam byly i skutečné historické automobilové skvosty.

Na závod veteránů se přišli na náměstí v Polné podívat desítky milovníků starých aut. Vidět mohli například Mercedes Benz 136 z roku 1939  Václava Raka z Kralup. Ve své sbírce má hned 8 veteránů, tenhle je ale jediný vyrobený ještě před 2. světovou válkou.

„Je to auto po renovaci. Jako nové jezdilo za 2. světové války v Praze pro potřeby německé armády. V Praze bylo asi do roku 1955, pak to majitel prodal do Německa a já jsem to z Německa koupil asi před 5ti lety,“ popisuje historii svého vozu.

Tomáš Kašpar vsadil při závodu naopak na vůz z domácí produkce - Škodu Popular z roku 1938. Má to tři pedály ne dva, jak jsme dneska zvyklý. Nemá to žádný posilovače, musíte za to občas tahat, občas to nejede,“ směje se.

Letos na trať vyrazilo 116 historických aut, jak českých tak zahraničních značek.

autor: Monika Babulicová
Spustit audio

Související