Ceny obědů v restauracích rostou, strávníků na Vysočině ale neubývá
Navzdory rostoucím cenám obědů v restauracích zůstává poptávka po poledním menu na Vysočině stabilní.
Průměrná cena oběda v České republice se podle společnosti Pluxee v srpnu vyšplhala na 195 korun. Na Vysočině je však průměr pouze 173 korun, což je nejnižší cena v zemi. „Obědy jdou pěkně, mezi půl dvanáctou a druhou máme plno,“ potvrzuje Jana Rosůlková, provozní restaurace Motorestu Pod hradem u Humpolce, kde menu stojí kolem 160 korun.
Jednatel pivovarské restaurace v Kamenici nad Lipou Milan Houška zaznamenal spíše růst zájmu o obědy. „Za posledních sedm let jsme se zvýšili procentuálně o 5 až 10 %. Žádný pokles nevidíme,“ říká Houška. Ačkoliv museli ceny zvýšit, průměrně za oběd s polévkou strávníci zaplatí okolo 160 korun. Restaurace v regionu na rozdíl od některých oblastí stále přitahují polední zákazníky.
Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek však uvádí, že v celostátním měřítku dochází k odklonu od poledního stravování mimo domov. „Hlavním důvodem je růst cen obědů,“ vysvětluje. I přes cenové změny však na Pelhřimovsku restauratéři nemají o polední zákazníky nouzi, jak dokládají zkušenosti z místních podniků.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Izraelský ‚buldozer‘ Kac vyzývá k útoku na jaderná zařízení Íránu. Země je prý zranitelnější než kdy dřív
-
Soudní dohra případu bílého prášku: šéf ANO v Praze Prokop lhal o fotce primátorky Brna Vaňkové
-
Děti přes instagram organizují pěstní souboje po vzoru Clash of the Stars. Jeden z případů řeší i policie
-
Nenosí hidžáb, patří na kliniku. Írán chce ‚vědecky a psychologicky léčit‘ ženy, které šátek odmítají nosit