Ceny obědů v restauracích rostou, strávníků na Vysočině ale neubývá

14. listopad 2024 06:00

Navzdory rostoucím cenám obědů v restauracích zůstává poptávka po poledním menu na Vysočině stabilní.

Průměrná cena oběda v České republice se podle společnosti Pluxee v srpnu vyšplhala na 195 korun. Na Vysočině je však průměr pouze 173 korun, což je nejnižší cena v zemi. „Obědy jdou pěkně, mezi půl dvanáctou a druhou máme plno,“ potvrzuje Jana Rosůlková, provozní restaurace Motorestu Pod hradem u Humpolce, kde menu stojí kolem 160 korun.

Jednatel pivovarské restaurace v Kamenici nad Lipou Milan Houška zaznamenal spíše růst zájmu o obědy. „Za posledních sedm let jsme se zvýšili procentuálně o 5 až 10 %. Žádný pokles nevidíme,“ říká Houška. Ačkoliv museli ceny zvýšit, průměrně za oběd s polévkou strávníci zaplatí okolo 160 korun. Restaurace v regionu na rozdíl od některých oblastí stále přitahují polední zákazníky.

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek však uvádí, že v celostátním měřítku dochází k odklonu od poledního stravování mimo domov. „Hlavním důvodem je růst cen obědů,“ vysvětluje. I přes cenové změny však na Pelhřimovsku restauratéři nemají o polední zákazníky nouzi, jak dokládají zkušenosti z místních podniků.

autor: Milan Soldán
Spustit audio