Záchranná stanice v Pavlově posiluje populaci volně žijících sýčků obecných, letos už jich vypustila sedm

3. červenec 2024 15:00

Záchranná stanice v Pavlově se snaží posílit volně žijící populaci sýčků obecných. Tento druh sovy v posledních desítkách let z Česka prakticky vymizel.

Na celém území České republiky podle dat ochranářů žije už jen asi 50 párů sýčků obecných. A to i přesto, že v minulosti sídlil takřka v každé vesnici. Pavlovská stanice má teď k dispozici chovný pár, jehož mláďata pak vypouští zpět do přírody.

„Několik posledních let jsme usilovali o to, abychom udělali všechny potřebné genetické testy, abychom mohli mláďata sýčků dostávat do volné přírody. A podařilo se nám to počátkem tohoto roku,“ vysvětluje ředitel pavlovské záchranné stanice Zbyšek Karafiát. Sovy stanice odchovává už asi 15 let, zatím ale mláďata měnila s jiným organizacemi, aby doplňovala genofond.

První mláďata do přírody bylo možné do volné přírody vypustit až letos. Pavlovskou stanici letos opustilo už 7 jedinců, další 4 vypuštění čeká.

Vypouštění mláďat není jediným krokem k obnově populace sýčků v Česku. Záchranný program má i Agentura ochrany přírody a krajiny. „Klíčová je spolupráce s vlastníky a hospodáři, aby byla naše krajina různorodější. Patří sem i zabezpečování problematických míst, třeba jejich zakrýváním. Kvůli predaci instalujeme speciální budky,“ popsala mluvčí agentury Karolína Šůlová.

Spustit audio