Začaly zápisy ukrajinských dětí do škol a školek. Uprchlíky přijali také v Novém Městě na Moravě

2. červen 2022 08:00

V Česku začaly zápisy ukrajinských dětí do základních a mateřských škol. Pokračovat budou až do poloviny července. Jejich termín si mohli určit sami ředitelé. 

Jedním z prvních měst na Vysočině, kde zápis pro ukrajinské uprchlíky vypsali, bylo Nové Město na Moravě. Do školky se tam hned první den přihlásily tři děti.

Žádost a podpis lékaře

Sekretářka mateřské školy Alena Krejčí si bere ze stolu připravené tiskopisy žádostí o přijetí dítěte. Po schodech ji dnes nese už podruhé a shání se po vyplněném dotazníku. Pan Ivan, který s partnerkou přivedl malého žáčka ale nemá vyplněno vůbec nic. 

Dozvídá se, že kromě žádosti bude muset přinést také potvrzení od lékaře. „Půjdeme prvně za paní doktorkou, ať nám to potvrdí. Synovi je čtyři a půl. Ivan pracuje v Česku několik let, partnerka za ním přijela, když začala na Ukrajině válka. 

Sedm ukrajinských dětí

Chlapec se ve školce dostane mezi své krajany, podle ředitelky Soni Šikolové chodí do školky sedm ukrajinských dětí. „Adaptace těchto dětí proběhla velice dobře, paní učitelky se velmi precizně a poctivě připravily.“

Na příští rok je kapacita novoměstské školky plná. Její vedení bude žádat kvůli uprchlíkům o výjimku.

Spustit audio

Související