Začaly volby, první k urnám jdou lidé v izolaci a karanténě. Volí se z auta na speciálních místech

6. říjen 2021 06:10

Už dnes mohou první lidé zamířit k volebním urnám. Pro lidi v karanténě nebo izolaci jsou připravená takzvaná drive in volební stanoviště.

Dnes oficiálně startují volby do Poslanecké sněmovny. Jako první budou hlasovat lidé, kteří jsou v karanténě nebo izolaci kvůli koronaviru. Připravená jsou pro ně takzvaná drive in volební stanoviště.

Na Vysočině je vojáci připravili v Pelhřimově, Třebíči, Havlíčkově Brodě, Žďáru nad Sázavou, a také v Jihlavě.

Jihlava

Na záchytném parkovišti na Žižkově ulici v Jihlavě pomalu roste vojenský stan pro jedno z pěti vysočinských volebních drive in míst. Veškeré zázemí pro volební komisi tady připravuje pětice vojáků. Nejde totiž jen o stavbu stanu, říká zastupující ředitel Krajského vojenského velitelství v Jihlavě major Aleš Fleissig: „Dále zajistit podle norem zákona tu legálnost hlasování, tzn. vybudování zástěn.“

 

Volby, drive-in stanoviště Jihlava

V úterý v 18 hodin je celé volební místo připravené. Aby se tady nic nestalo, zůstávají tam vojáci i přes noc.

Oproti loňským volbám ale tentokrát nebudou vojáci součástí volební komise, tu zajišťuje plně krajský úřad, říká ředitel vysočinského úřadu Zdeněk Kadlec: „Všichni členové našich komisí jsou úředníci krajského úřadu.“

Volit na drive in volebních stanovištích mohou lidé v karanténě nebo izolaci až do 17:00 hodin. Poté armáda opět vše demontuje a odveze.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio

Související