Lístky, propisky, dokumenty, dezinfekce. Příprava parlamentních voleb je v plném proudu

1. říjen 2021 06:00

Pokračují přípravy na volby do poslanecké sněmovny. Už za osm dní budou voliči vybírat kandidáty do dolní komory Parlamentu České republiky.

Každý volič k tomu potřebuje volební lístky se jmény kandidátů. A právě ty můžou v současnosti objevit ve svých poštovních schránkách.

Z poštovní schránky vytahuji volební lístek pro nadcházející parlamentní volby. Vhodili ho tam brigádníci, kteří je momentálně roznášejí po celé Jihlavě. Lístky s kandidátkami stran a hnutí ale neputují jen k voličům.

Garáže magistrátu

Připravují se také pro samotné volební místností, a to v garážích jihlavského magistrátu. „Ano, my tady připravujeme právě lístky do volebních místností. Ale i některé, které nám tady zůstanou k dispozici, pokud by někde přišlo takové množství voličů, že by komisím hlasovací lístky chyběly.“

Alena Holubová z jihlavského magistrátu, která má přípravu voleb na starosti, stojí vedle palety, ze které dva brigádníci sundávají balíky volebních lístků. Nejen ty se ale pro 58 jihlavských okrsků v garážích magistrátu připravují.

Tužky, přelepy, dezinfekce…

„Jsou to potom další materiály. Jako jsou propisky, tužky, dezinfekce, zápisy, přelepy na urny, které musí zapečetit. Co je důležité, tak jsou tady i pro volební komisi dezinfekce, respirátory a cedule, které budou upozorňovat voliče, že do volebních místností se může vstoupit jenom s ochranou dýchacích cest.“

Oproti volbám do krajských zastupitelstev, které se konaly loni na podzim, se ale komise nemusí zabývat přípravou roušek pro samotné voliče. Ochranu dýchacích cest si podle Aleny Holubové musí tentokrát zajistit lidé sami.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio