Za Prahu. Výsadek na konci války seskočil u Ledče. Úkoly ale měli plnit u Kamenice nad Lipou

8. květen 2020 06:00

Měli seskočit u Kamenice nad Lipou, ale skončili o desítky kilometrů dál. Skupina patnácti výsadkářů se jmenovala Za Prahu.

Vojáci a vojačky museli před pětasedmdesáti lety projít nepozorovaně celou Vysočinou, aby se mohli zapojit do osvobozovacích bojů. Příběhu výsadku Za Prahu se už roky věnuje amatérský vojenský historik z Kamenice nad Lipou Václav Kameník.

„Výsadek Za Prahu vyskočil 25. března 1945 večer a bohužel omylem navigace seskočil u vrchu Melechov u Ledče nad Sázavou,“ říká Václav Kameník s tím, že původní přistání mělo být na kótě Zběhovka u Kamenice nad Lipou.

Rusové a jeden Čech

Výsadek tvořilo 14 ruských výsadkářů a jeden Čech Jiří Nezval. „Velitelem byl Ivan Ivanovič Ivanov, náčelníkem byl Josef Fomin.“ Až ráno parašutisté zjistili, že nedopadli správně.

Výsadek se následně rozdělil na několik skupin, které po nocích putovaly ke Kamenici nad Lipou. „Byla tam dvě děvčata s vysílačkou, ta skupina přišla asi až za 14 dnů.“

Organizace odboje

Parašutistům pomohlo několik českých rodin, například u Petrovic, dále říká amatérský historik Václav Kameník.

Do osvobozovacích bojů se ale vojáci nezapojili. „Spíš organizovali odboj, sháněli odbojáře. V druhé polovině dubna už měli vytvořené čtyři oddíly.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související