Z Třebíče přímo do Prahy vlakem? Příští rok to bude patrně možné

10. květen 2019 13:00

Z Třebíče do Prahy možná už od příštího roku bude jezdit přímý vlak. Oslovení studenti by to jednoznačně uvítali, autobusy totiž bývají přeplněné a vlakem musí přestupovat.

„Jízdenky si musím objednat třeba týden dopředu, abych si mohla sednout. Dálnice D1, to je katastrofa, teď jsem jela čtyři hodiny domů.“

Studentka Nikola jezdí z Třebíče do Prahy každý týden. Podle jízdního řádu by měla cesta trvat necelé tři hodiny. Kvůli zdržení se ale často protáhne i na dvojnásobek.

Autobusy nejezdí často

Autobusy mezi Třebíčí a Prahou nejezdí příliš často, jízdenky je proto nutné kupovat s velkým předstihem. „Je to přeplněný, nemáte si kam sednout,“ dodává student Jakub.

Snaží se i senátorka

Přímé železniční spojení obou měst si nepřejí jen studenti. Snaží se o to i senátorka za Třebíčsko Hana Žáková (STAN). „Není to jen věc studentů, mnoho lidí také dojíždí na zdravotní zákroky do nemocnice v Motole.“

Problémy s lokomotivou

Podle senátorky by mohl jeden spoj začít jezdit už v příštím roce. Komplikací ovšem je, že mezi Náměští a Jihlavou není železnice elektrifikovaná, proto by bylo nutné v Jihlavě nebo Havlíčkově Brodě vyměnit lokomotivu.

Prahu s Vysočinou, konkrétně s Jihlavou spojuje každý den jeden pár rychlíkového vlaku. „Ideální by bylo ho prodloužit až do Třebíče,“ dodala senátorka Žáková.

autoři: Nikola Machala , mik
Spustit audio

Související