Na silnici u Mohelna zpomalí auta retardéry. Kvůli ochraně syslů

10. květen 2019 05:00

Ochránci přírody nechají osadit retardéry zpomalující dopravu na silnici u Mohelenské stepi na Třebíčsku. 

Pod koly aut tam loni hynuli sysli, i když na jejich výskyt upozorňovaly dopravní značky.

Kriticky ohrožení

Sysli patří mezi kriticky ohrožené druhy, jejich kolonie ve stepi čítá jen asi 70 jedinců. Vloni bylo zjištěno 12 syslů usmrcených auty, úhynů ale mohlo být podstatně víc, uvedl Martin Hyský (ČSSD), radní kraje pro životní prostředí a zemědělství. „Uhynulá zvířata často poslouží jiným druhům za potravu nebo mohou být rozježděna tak, že již není možné zbytky, zejména menších mláďat, dohledat,“ uvedl Hyský.

Speciální značka

Na komunikaci mezi Mohelnem a stejnojmennou vodní nádrží už jsou od května do září dvě dopravní značky s piktogramem sysla a doplňkovou tabulkou upozorňující na jeho migraci. Zimu sysli prospí.

Retardéry, které známe z měst

Kvůli větší ochraně syslů nechá Agentura ochrany přírody a krajiny ČR na komunikaci u stepi brzo osadit čtyři pruhy kovových čtverců připomínajících ploché polštáře. Jde o retardéry používané i ve městech. „My jsme to dost dlouho konzultovali se specialisty i s policií a nakonec s ohledem na dané podmínky jsme to vyhodnotili jako jedinou snad účinnou možnost,“ řekl ČTK ředitel Správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč.

Potvrdil to, že přes rozmístění speciálních značek byla loni úmrtnost syslů u Mohelna kvůli dopravě vysoká, což by mohlo zapříčinit zánik jejich populace. Ochránci přírody v kraji zvolí ochranu živočichů pomocí retardérů na silnici poprvé.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související