Z lesoparku Heulos v Jihlavě se opět ozývají zvuky motorových pil, dřevorubci se tam vrátili kvůli stromům poničeným vichřicí a suchem

9. únor 2023 06:30

Lesopark Heulos v Jihlavě nejdřív utrpěl kůrovcovou kalamitou, následně stromy poničily vichřice a sucho. Jenom loni tam dřevorubci museli porazit přes 80 stromů a v kácení pokračují i během letošní zimy.

„Nejdřív se uváže lano a provede se zářez, tomu se říká klín,“ Arnošt Hejda ze správy městských lesů popisuje, jakým způsobem dřevorubci v lesoparku postupují při kácení stromů. Těžba v lesoparku je mnohem náročnější než v lese. „V lesoparku chodí hodně lidí, takže na to se musí dávat velký pozor,“ vysvětluje Arnošt Hejda.

Podle vedoucí odboru životního prostředí v Jihlavě Kataríny Ruschkové před sebou dřevorubci ale nemají zdaleka tolik práce jako v minulých letech. „Teď kácíme posledních 19 stromů, které tady budeme muset pokácet ze zdravotních důvodů. Je to 19 listnáčů, které uschly a pak ještě nějaké smrky, které odešly taky na kůrovce. A místo nich pak tady proběhne náhradní výsadba 30 dalších dřevin. Ale to, co se snažíme hlavně zachovat, je tento bohatý podrost, který tady zůstal zachovaný. Proto to kácení probíhá částečně stromolezeckou technikou, kdy nám to umožní minimalizovat poškození podrostu,“ ukazuje na bujnou vegetaci Ruschková.

Kácet se bude během období vegetačního klidu také v dalších jihlavských lokalitách. Týkat se to bude jednotek stromů.

autor: Patrik Salát
Spustit audio

Související