Z chřipky se dostáváme minimálně týden. A může se vrátit, varuje lékařka

6. únor 2015
Dobré odpoledne

Aktuálně je doba chřipkové epidemie, i když, jak říká lékařka Alena Dvořáková, není možné to úplně jasně číselně vyjádřit. „Číslo je velmi orientační, hlásíme například 1700 nemocných na 100 000 obyvatel. A převládají ty typické chřipkové příznaky,“ řekla v úvodu poradny lékařka.

Často si pleteme chřipku s klasickou virózou neboli nachlazením. „Viróza má pomalejší začátek, teploty do 38 stupňů. Přidávají se klasické příznaky – rýma, bolest hrda, zánět spojivek, nechutenství. Většinou stačí pár dní v klidu a viróza ustoupí,“ popisuje Alena Dvořáková.

Chřipka způsobená chřipkovými viry má trochu jiný průběh. „Nastupuje velmi rychle, člověk z plného zdraví upadá během hodiny, dvou do úplného vyčerpání. Mívá bolesti hlavy, svalů, vysokou teplotu a většinou nemá rýmu.“

Děti jsou částečně v bezpečí, mají prázdniny

Velkou skupinou nemocných bývají při epidemiích děti. Tento týden jsou ale na Vysočině jarní prázdniny a malí pacienti jsou částečně uchránění. Až se vrátí do školy, dá se předpokládat, že nemocných bude víc, předpokládá doktorka Dvořáková. „Dá se s tím počítat, přeci jen škola je prostředí, kde se nákaza snadno šíří.“

Chřipka trvá minimálně týden a může se vrátit

Pro pacienty napříč věkovými skupinami platí jednotné zásady – z chřipky se dostáváme asi týden. „Může to trvat i déle. V současné době bývá průběh nemoci i takový, že se chřipka vrací, není to nic výjimečného,“ uzavírá lékařka Alena Dvořáková.

Chat s Alenou Dvořákovou

autor: Joža Kolář
Spustit audio