Z barokního mostu pod zámkem v Náměšti nad Oslavou opadává necelé dva roky po rekonstrukci omítka, město hledá viníka

20. září 2023 12:30

Místní v Náměšti nad Oslavou mu přezdívají náš malý Karlův most. Teď ale pozorují, jak z něj začínají na některých místech opadávat kusy omítky. Vedení města jedná s projektantem a stavební firmou o tom, kdo udělal chybu.  

Celková oprava mostu vyšla na necelých 12 milionů korun, neuběhly od ní ani dva roky. „Tady vidíte, kde to nejvíc trpí,“ ukazuje nezávislý starosta Jan Kotačka na místo nad oblouky, kde se z mostu odlupují kusy bílé omítky.

Město má obavy, že zatím jen lokální poškození budou pokračovat dál. „Když to nezastavíme, za rok ten most bude vypadat tak, že neprošel žádnou rekonstrukcí,“ konstatuje starosta. Radnice se pokusila stavbu mostu reklamovat, zatím neúspěšně.

Vladimír Vráblík ze stavební společnosti CBT, která most opravovala, se odmítl v tuto chvíli vyjádřit. Zástupce projekční kanceláře PRIS Martin Řehulka teď celou situaci řeší s vedením města. „Navrhovali jsme moderní materiály, ale to ze strany NPÚ bylo odmítnuto. Největší problém stavby je tvar vnější strany, kdy voda na tom stojí a vždycky na to prší,“ popsal.

Jak se ke sporu staví Národní památkový ústav? A jaké kroky město podnikne, aby viníka našlo? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související