Yzop lékařský je přírodní viagra

16. září 2014
Dobré odpoledne

Největší audioportál na českém internetu

Bylinářka Hana Urbánková s moderátorkou Dášou Kubíkovou | Foto: Milan Kopecký, Český rozhlas

Yzop lékařský je univerzální bylinka. Jeho hlavní vlastností je podle Hany Urbánkové schopnost posilovat celý organizmus

Středomořská bylinka s drobnými fialovými kvítky yzop lékařský u nás volně neroste, ale když si koupíte semínka nebo sazeničky, bude se jí dařit i na Vysočině. „Stačí slunné stanoviště, pak na jednom místě vydrží i pět let,“ říká Hana Urbánková. Když se horní kvetoucí nedřevnaté části rostliny pravidelně sestříhávají, vykvete yzop i dvakrát za rok.

Právě v těchto dnech se můžeme těšit z jeho účinků a silného aromatu podruhé. Sbírat by se ale měla pouze v plném květu, protože v jiných obdobích je obsah účinných látek výrazně nižší.

Hana Urbánková vypočítává, k čemu je yzop lékařský užitečný: „Jeho hlavním přínos spočívá v tom, že celý organismus posiluje, proto se využívá v geriatrii pro starší lidi. Velmi často se používá do čajových směsí pro astmatiky, kde odhleňuje průdušky a do směsí, kde zbavuje nadýmání a zažívacích potíží. Je močopudný, antibakteriální a mírně zvyšuje krevní tlak, takže když nějaká bylinka tlak snižuje, přidává se do stejné směsi yzop kvůli regulaci.“

Bylinářka Hana Urbánková s yzopem

Už dlouho se ví o tom, že yzop lékařský má afrodiziakální účinky. Yzopové víno si můžeme vyrobit sami, není to obtížné. „Koupíme si kvalitní víno, nařežeme čerstvou kvetoucí nať nebo i sušenou, zalijeme vínem, a necháme 8 dní macerovat,“ popisuje postup bylinářka. „Rozhodně bych ale nedoporučovala vypít celou lahev najednou. Pokud pánové potřebují povzbudit, ať vypijí jen malou skleničku asi hodinu předem.“

Dá se z něj dělat vyrobit i masážní olejíček, kdy se nasekaná bylinka zalije slunečnicovým olejem a nechá 14 dní louhovat. Po mrtvici jím můžeme například masírovat ruce, nohy i záda. Yzop pomůže i těm, komu hučí v uších. „Z čerstvé bylinky získáme šťávu v odšťavňovači, kterou kapeme přímo do uší. Dá se i zapálit sušená nať a trychtýřkem vhánět kouř z natě do uší,“ radí Hanka Urbánková.

Už staří Řekové věděli, že yzop výborně chutná na dušených masech – na skopové nebo na ryby. „Dá se ale použít i do salátů, do polévek nebo omáček, i do nádivek do drůbeže. Většina kořenících středomořských směsí ho obsahuje,“ doporučuje bylinářka vyzkoušet léčivku i v kuchyni.

CHAT:

Věra - Dobré odpoledne, jak často používat yzopový čaj a v jaké síle? Nebo je lepší nějaká směs? Slyšela jsem, že to pomáhá astmatikům. Děkuji, Věra

Dobrý den, paní Věro, doporučila bych bylinnou směs obsahující yzop a další bylinky vhodné na léčbu astmatu. Čaj se běžně užívá 2 - 3x denně. Yzop je skutečně výborná bylinka pro všechny, kdo trpí astmatem. Čaj si připravíme spařením 1 polévkové lžíce 1/4 l horké vody a necháme 15 minut louhovat. Můžeme užívat i samostatně, ale upozorňuji na skutečně výrazné aroma této bylinky. Omezení je pouze v době těhotenství, kdy se jeho užívání nedoporučuje. S pozdravem Hanka Urbánková

Marcela Novotná - Zdravím paní Urbánková. Můžete mi, prosím, napsat ještě jednou recept na víno s yzopem? Nestihla jsem si ho poznamenat, jenom vím, že se nemá vypít celá láhev najednou :) děkuji a přeji hezký den!

Dobrý den, nachystáme si láhev se širším hrdlem a naplníme nařezanou čerstvou kvetoucí natí (pokud nemáme čerstvou nať, pak použijeme sušenou, asi 75g na 1 l vína) a zalijeme kvalitním vínem (ideálně červeným). Necháme asi 8 dní macerovat a slíváme. Uchováváme v lednici a pijeme denně stopičku. Úžasný posilující prostředek. S pozdravem Hanka Urbánková

autor: dak