Waterloo nepřineslo ABBĚ porážku

6. duben 2013
Odpolední evergreeny

V roce 1974 podnikla ABBA pokus prorazit na evropský hudební trh tím, že se zúčastnila celoevropské tehdy velice populární soutěže Eurovision. Zvolila velmi netypickou strategii – dosud vyhrávaly jen pomalé, tklivé, milostné balady.

Skupiny si navykly zpívat v rodném jazyce své země. Na pódiu předvěděly propracované choreografie. ABBA naproti tomu vtrhla na pódium s velmi jednoduchým tanečním vystoupením v blyštivých kostýmech a ve vysokých stříbrných botách na silných podrážkách. Uspěla i s rychlou rytmickou písničkou, navíc zpívanou v angličtině.Takřka přes noc se z této švédské skupiny stala nejprve celoevropská a pozděli i celosvětová senzace. Opanovala první místa hitparád téměř ve všech zemích a vydržela na nich dlouhé týdny.

Text k Waterloo je jednoduchý – dívka se vyznává, že lásce propadla a naprosto se jí vzdala – stejně jako Napoleon v bitvě u Waterloo. Jednoduché, ale účinné.Písnička se objevila na druhém albu ABBY, kde ji také nazpívali švédsky a anglická verze desku uzavírala.

V sobotu odpoledne jsme si připomněli i úspěch písničky Needles And Pins, kterou známe jako Mýdlový princ v podání Václava Neckáře. V roce 1964 se s touto písni, kterou už předtím nazpívala Jackie de Shannon nebo Cher (jejíž tehdejší manžel Sonny Bono je spoluautorem písně), představila skupina The Searchers v americké televizní šou Eda Sullivana.

Narozeniny oslavil herec Viktor Maurer, kterého známe z filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku, jako partnera Felixe Holzmanna v několika scénkách a dozvěděli jsme se, že byl i vášnivým dokumentaristou.

A v neposlední řadě děti ze školky poradily Jiřímu Grosmanovi, jaké další nástroje kromě banja, se dají odhodit v dál.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.