Vyzkoušejte rajčatovou omáčku na těstoviny z čerstvých rajčat

Doma si můžete udělat obyčejnou rajčatovou omáčku bez konzervovaných rajčat, pěkně od základu. Když to zkusíte, nebudete ji chtít dělat už jinak. Přesvědčen o tom je i majitel restaurace Zájezd v obci Zájezd na Kladensku Jan Havaš. Naučil nás recept, který sám miluje.

Rajčatová omáčka:

4 čerstvá rajčata
šalotka nebo červená cibule
máslo
hladkolistá petrželka
zeleninový nebo kuřecí vývar
parmazán

Postup:

Suroviny

1. V kastrolu si přivedeme do varu osolenou vodu. Rajčata z jedné strany nakrojíme do křížku a z druhé strany vykrojíme střed („bubáka“). Rajčata dáme do vroucí vody a necháme ho přibližně jednu minutu povařit.

2. Jakmile nám začne z rajčat odpadávat slupka, tak rajčata vyndáme a dáme zchladit ve studené vodě nebo v ledu. Poté slupku z rajčat oloupeme. Uvařená rajčata nakrájíme na kostky.

3. Pokud budeme vařit hotové (sušené) těstoviny, tak tyto nyní vložíme do osolené vařící vody. Použít můžeme vodu, ve které se vařila rajčata.

Krájení cibulky

4. Šalotku nebo červenou cibuli nakrájíme najemno. Na rozpálenou pánev nalijeme olivový olej a do sklovata si orestujeme cibuli. Nerestujeme do barvy!

5. Přidáme nakrájená rajčata, která nám zchladí cibuli a rajčata nám pustí šťávu. Přilijeme připravený zeleninový nebo kuřecí vývar a provaříme.

6. Uvařené těstoviny (i s vodou) přidáme do pánvičky s cibulí a rajčaty. Dobře promícháme!

Vše na pánvi promícháme

7. Sůl nepoužíváme. Stačí nám sůl, kterou byla osolena voda, ve které se vařily těstoviny. Navíc škrob, který nám ve vodě ze špaget zůstal, nám dotvoří chuť omáčky.

8. Na závěr přidáme nasekanou petrželku a máslo. V tuto chvíli už pánev sundáme ze sporáku a promícháme mimo plotýnku.


Jan Havaš

Je to nadšenec, kterého baví vařit. Dlouho pracoval v reklamní agentuře a věnoval se digitální komunikaci. To ho nenaplňovalo, tak se zapsal do dálkového studia do gastronomické a hotelové školy. O dva roky udělal změnu, odešel z agentury a nastoupil jako pomocný kuchař v Café Imperial Zdeňka Pohlreicha. Pak už byla krátká cesta přes pomoc kamarádovi, pozici zástupce šéfkuchaře až k vlastní restauraci Zájezd na Kladensku.

Zalití omáčkou