Vysoký obsah vlákniny a jednoduchá příprava. Důvody, proč zařadit bulgur do vašeho jídelníčku
Bulgur je lámaná pšenice, která prošla předvařením. Překlad významu slova znamená krupice. Tento pokrm se vyrábí z celých zrn pšenice, která se nejprve namočí, následně uvaří a suší.
Příprava bulguru je rychlá a jednoduchá. Obecně platí, že na jeden díl bulguru přijdou dva díly vody.
Bez vaření: zalijte bulgur studenou vodou a nechte jej hodinu bobtnat. Tento postup zachová maximum vitaminů a živin. Nebo bulgur zalijte horkou vodou, případně vývarem, a bude připravený zhruba za 20–30 minut po pobytu v hrnci s pokličkou. Klasické vaření bulguru trvá asi 10–15 minut. Pokud ho předem osmahnete nasucho na pánvi, doba přípravy se ještě zkrátí.
Bulgur díky vysokému obsah vlákniny podporuje zdravé trávení. Lze ho použít jako přílohu k masům, rybám nebo zelenině či jako základ pro hlavní jídla, jako jsou plněné papriky nebo vegetariánské karbanátky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.