Vysočinu čeká dle statistiků v dalších desetiletích vylidňování

26. leden 2020 06:00

Vysočinu čeká podle projekce Českého statistického úřadu (ČSÚ) v dalších desetiletích vylidňování a stárnutí obyvatel.

Do roku 2070 by počet lidí v tomto kraji mohl klesnout o 16 procent zhruba na 426.000. Podíl seniorů ve věku od 65 let podle předpokladu stoupne z nynější pětiny na třicet procent. Podíl nejstarších obyvatel by tak měl být na Vysočině druhý nejvyšší po Zlínském kraji, uvedla jihlavská správa ČSÚ.

O něco vyšší věk

Obyvatelé Vysočiny ale mají podle statistiků šanci dožít se o něco vyššího věku. „Naděje dožití při narození mužů a žen zůstává v rámci ČR na Vysočině stabilně nadprůměrná,“ uvedl statistický úřad.

Chlapci, kteří se v tomto kraji narodili vloni, mají šanci dožít se 77,3 roku, pro ty, kteří se narodí v roce 2070, by to mělo být už 85,3 roku. U žen by měla naděje dožití v tomto období stoupnout z 83 let na 89,4 roku. V Česku byla u vloni narozených průměrná naděje dožití v porovnání s Vysočinou u mužů nižší o 0,9 roku a u žen o 0,8 roku.

Nejvyšší pokles

Projekce vychází ze skutečného stavu k 1. lednu 2019, kdy na Vysočině žilo 509.274 lidí. Pokles počtu obyvatel na Vysočině bude v dlouhodobém výhledu podle statistiků patřit k nejvyšším v Česku, vylidňování podle jejich předpokladu ale čeká většinu krajů. Výjimkami by měly být zejména Středočeský kraj a Praha a do jisté míry i Plzeňský a Jihomoravský kraj, stojí ve zprávě.

Na Vysočině se podle projekce ČSÚ bude v dalších desetiletích rodit méně dětí, než bude lidí umírat. Po roce 2060 by kvůli tomu Vysočina mohla ztrácet i přes 2600 obyvatel ročně. Migrace dokáže podle předpokladu statistiků celkový pokles počtu obyvatel kraje pouze zmírnit.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související