Změna pravidel umožní Čechům ochutnat hmyzí pokrmy z tuzemských farem

16. leden 2020 11:00

Hmyz z tuzemských farem budou moct poprvé ochutnat lidé i v České republice. Umožní to od včerejšího dne platná novela veterinárního zákona.

Ta po letech legislativního vakua povoluje chov a zpracování brouků nebo larev pro potravinářské účely. Dosud veškerý u nás chovaný hmyz mířil jen na export, k nám se pak paradoxně dovážel.

Jedna z nejmodernějších hmyzích farem stojí i v Jaroměřicích nad Rokytnou. „Sbírám brouky, to se sbírá každý den,“ říká Lenka Říhová, která na farmě pracuje. „Normálně na ně sahám, oni nekoušou,“ směje se.

Potemník moučný

Hmyz se na farmě pěstuje určitým systémem, vysvětluje majitel Ivan Papoušek. „Tady jsme v místnosti, kde je rodičovský systém druhu, který chováme nejvíce, je to potemník moučný, tedy moučný červ. Toto jsou nádoby, kde se nacházejí rodiče.“

Jako na farmě si ale zrovna nepřipadáme, prostor připomíná spíš skladiště. Brouci žijí na kartonech. „Krmíme je, mají tam trochu šrotu, pak jablko nebo mrkev, to je nositel vody.“

Následuje vlastní výkrmna, kam putují larvy od svých rodičů. „Tady je dále vykrmujeme.“

Tuzemský trh

Produkce farmy v minulosti končila v zahraničí, legislativa v České republice tomu bránila. Patříme přitom k největším producentům hmyzu a tyto pochoutky se musely dovážet.

Změna veterinárního zákona umožní změnu. „Důvodem je fakt, že produkce hmyzu pochází ze třetích zemí a my nemáme informace o tom, za jakých podmínek byl chovaný,“ řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

České farmáře tak čeká obchod přímo u nás, musí ale počítat s kontrolami ze strany veterinářů.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související

  • Hmyz na talíři

    Zatím vám hmyzí lahůdky spíš nabídnou restaurace, kde je nabízejí pod názvem kulinářská šou, nebo kuchařská hmyzí šou a podobně.