V Černovicích chtějí testovat znalosti žáků školy. Zřizujeme školu, chceme to vědět, řekl starosta

20. leden 2020 09:00

Radnice v Černovicích uvažuje o celoplošném testování žáků svojí základní školy. Město chce vědět, co umí děti, kterým platí vzdělání.

„My jsme zřizovatel školy, měli bychom vědět, jak ta škola učí, jaké znalosti si děti odnesou,“ řekl starosta Černovic Jan Brožek.

Jak konkrétně by měly prověrky vypadat, zatím není jasné. „Bude ještě dlouhá příprava, nerad bych to podcenil a testy bych chtěl udělat smysluplně. Každá třída je jiná, někde jsou děti se zvláštními vzdělávacími potřebami.“

Poznatky z Třebíče

Více než desetileté zkušenosti s testováním žáků mají i na základní škole kpt. Jaroše v Třebíči. On-line systém je přímo na webových stránkách školy.

„Přes internetové stránky se tam dostaneme. Mám tady zaregistrované kantory a tady vidíme zaregistrované uživatele,“ ukazuje František Hudek, správce komunikačních technologií ZŠ kpt. Jaroše v Třebíči.

Princip funguje následovně: na internetu jsou k dispozici testy k jednotlivým předmětům, každý žák si může vygenerovat vlastní test a učitel pak vidí tamtéž výsledek. „Je to orientační pro členy předmětových komisí, pro učitele,“ dodal ředitel školy Karel Dolák. Systém tedy neslouží ke sledování úrovně žáků představitelům Třebíče, ale samotné školy a jejím učitelům.

Testování žáků a jejich úrovně znalostí podporuje také kraj. Každoročně dává statisíce korun na organizaci testů.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související