Vysílání Českého rozhlasu zastavil prasklý bojler

5. srpen 2012
Zprávy z

Stovky litrů vody protekly serverovnou a studiem techniků. Škody jdou do stovek tisíc až milionů korun a nejnutnější opravy zaberou několik dní. Podle optimistických prognóz by naše vysílání mohlo znovu provizorně najet toto úterý.

Vysílání Českého rozhlasu Region se odmlčelo v sobotu krátce před 16. hodinou. „Aktuálně sčítáme škody a jednáme s pojišťovnou, nic bližšího zatím říct nemůžeme,“ konstatuje se smutným výrazem ve tváři Petr Hladík, pověřený řízením Českého rozhlasu Region.

voda paralyzovala vysílání Českého rozhlasu Region

Stojíme v serverovně v takzvaném srdci rozhlasu, kde se ukrývá veškerá elektronika potřebná pro přenos radiového signálu. Všude kolem nás je cítit silný zápach topenářské vody, jsou tu zřícené stropy, na vytrhaných podlahách leží zbytky podhledů a omítek a skrz pootevřené dveře skleněné skříně vidíme, že voda protekla a zkratovala veškerou elektroniku.

voda paralyzovala vysílání Českého rozhlasu Region

Voda z prasklého bojleru ve 3. nadzemním podlaží celou stanici doslova paralyzovala. Ne nadarmo se říká, že voda a oheň je dobrý sluha, ale špatný pán. Zničené jsou počítače i zálohovaná data. Některá místa v Českém rozhlasu Region vypadají jak po výbuchu bomby.

voda paralyzovala vysílání Českého rozhlasu Region

Do Jihlavy by měl dorazit přenosový vůz. Rozhlas bude zatím vysílat v polních podmínkách. Do té doby bude stanice Český rozhlas Region Vysočina přepojená do Prahy na Český rozhlas Dvojka. „Optimistická varianta zní, že bychom mohli začít znovu vysílat už toto úterý, nicméně nemáme ještě v tuhle chvíli úplně prověřenou veškerou techniku, tzn. trasu na vysílač a samotný vysílací pult, který mohl být zkratem také poškozen. Budeme se každopádně snažit rozjet vysílání co nejdřív,“ uzavírá Petr Hladík.

voda paralyzovala vysílání Českého rozhlasu Region
autor: Michal Malý
Spustit audio